Lavrov s Clintonovou stvrdili smlouvu START

Mnichov – Očekávaná rusko-americká smlouva o snížení jaderného arzenálu, kterou loni prezidenti obou zemí podepsali v Praze, dnes oficiálně vstoupila v platnost. Ministři zahraničí Sergej Lavrov a Hillary Clintonová si během mnichovské bezpečnostní konference vzájemně vyměnili ratifikační listiny a ukončili tak schvalovací proces. Smlouva je klíčovým dokumentem úsilí o „restartování“ vztahů mezi Ruskem a USA a také prvním krokem v naplňování vize světa bez jaderných zbraní, kterou americký prezident Barack Obama předestřel během pražského projevu v roce 2009.

Clintonová prohlásila, že nový START je „dalším příkladem bystrozraké součinnosti, která je v zájmu každého“. Lavrov novou smlouvu označil za „výsledek shody na tom, že jednostranné přístupy k bezpečnosti jsou kontraproduktivní“. „Smlouva, která dnes vstupuje v platnost, posílí mezinárodní stabilitu,“ konstatoval Lavrov.

Smlouva START s pořadovým číslem tři dává Rusku a Spojeným státům sedm let na to, aby své strategické zásoby omezily zhruba o třetinu. Počet jaderných hlavic má klesnout na 1 550 z dosavadních 2 200. Počet rozmístěných nosičů, tedy ponorek, letadel a raket, klesne na 700. Nová dohoda rovněž umožňuje vzájemné kontroly jaderných arzenálů, což nebylo možné od loňského prosince, kdy vypršela platnost původní smlouvy START.

Vydáno pod