Zahraniční média o alkoholu a prohibici v Česku

Praha – Prohibice v Česku zaujala i zahraniční média. Kromě sousedních zemí o aféře s metanolem píší i britská nebo americká média. Ta informují nejen o počtu obětí, ale také se zajímají o to, jak je zákaz prodeje tvrdého alkoholu dodržován a jaké by mohla mít prohibice ekonomické důsledky.

Například Wall Street Journal si všímá toho, jak třetí noc probíhá kontrola zákazu prodeje alkoholu. Poznamenává přitom, že prohibice je pro Česko poměrně dost razantní zásah, protože je to země, kde je „pití alkoholu běžné a regulace prodeje alkoholu je tradičně dost laxní“. 

Wall Street Journal dále píše, že zatím není jasné, jak dlouho bude prohibice trvat, ovšem už teď je jisté, že bude mít dopad na ekonomiku. Podle českého ministerstva financí se totiž na daních za prodej alkoholu měsíčně vydělá 750 milionů korun. Důsledky zákazu prodeje alkoholu ale podle ředitele firmy dovážející alkohol do Česka budou závislé na tom, jak dlouho bude zákaz trvat. 

Agentura AFP píše o aféře s metanolem jako o nejhorším případu otravy alkoholem v Česku za poslední tři dekády. Poznamenává také, že kromě toho, že Češi vypijí na světě nejvíce piva na hlavu, je také Česko podle Světové zdravotnické organizace po Moldavsku hned druhou zemí s největší mírou příjmů z alkoholu. 

Deník SME si všímá toho, že čeští vyšetřovatelé stále nevědí, odkud otrávený alkohol pochází. Podle všeho ale vyšetřovatelé prověřují možnost, že by mohla otravy způsobit nemrznoucí kapalina z Polska. Podle SME se zatím slovenská vláda nechystá zakázat dovoz českého alkoholu, jak to třeba udělalo Polsko. Situace podle ministerstva zahraničí není zatím natolik kritická. „Není důvod pro omezení prodeje alkoholu,“ uvedla pro SME ministryně zdravotnictví.

Spekulací o tom, že jedovatý alkohol by mohl pocházet z Polska, si všímají samozřejmě i polská média. Gazeta Wyborcza shrnuje veškeré stopy, které by mohly vést právě do Polska. Připomíná poznámky českého tisku, že většinu otrav zaznamenaly úřady právě na hranicích s Polskem. Odkazuje také na výpověď šéfa vyšetřovatelů, který potvrdil, že policie jako jednu z verzí prověřuje, zda jedovatý alkohol nepocházel od severních sousedů.