Právníci se pustili do boje za soukromí britského královského páru

Paříž – U soudu ve francouzském Nanterre se konalo slyšení ve věci pátečního zveřejnění snímků polonahé vévodkyně z Cambridge ve francouzském časopise Closer. Právníci britského prince Williama a jeho manželky Kate chtějí zastavit prodej a distribuci snímků vévodkyně „nahoře bez“ s poukazem na ochranu soukromí. Kromě toho chce královský dvůr v občanském sporu vysoudit odškodné a žalovat hodlá i zatím neznámého fotografa, který snímky teleobjektivem pořídil. Rozhodnutí soudu lze očekávat v úterý v poledne.

Právníci královského páru vyzvali časopis Closer, aby vydal originály snímků, v opačném případě hrozí vysokou pokutou – 10 tisíc eur za každý den prodlení. Záběry jsou podle nich intimní a osobní a nemají co dělat na titulní stránce časopisu. Dodali, že snímky byly pořízeny teleobjektivem bez vědomí páru. Právnička časopisu Closer Délphine Pandová zase namítá, že snímky nahoře bez už nejsou v moderní společnosti považovány za něco šokujícího a že reakce královského páru je neadekvátní. Popřela, že by zámek byl nepřístupný pohledu veřejnosti. Řekla také, že časopis nemá autorská práva na snímky.

Advokát královského páru Aurélien Hamelle vyzval soud, aby zakázal další dotisky časopisu Closer, zabavil původní digitální snímky a zakázal jejich publikaci na internetu. Nynější aféru přirovnal k „osudné štvanici“ na princeznu Dianu, Williamovu matku. Diana zahynula v srpnu 1997, když se svým milencem ujížděla Paříží vysokou rychlostí v autě řízeném opilým řidičem před fotografy na skútrech. Advokát dnes nežádal odškodné, které je součástí další žaloby podané královským párem. Tato žaloba proti porušení soukromí povede podle královského paláce k dalšímu procesu.

„Nepožadujeme stažení časopisu ze stánků. Škoda již byla způsobena,“ řekl Hamelle. Podle zástupkyně Closer jde o pokrytecký požadavek, protože zákaz dotisků se rovná stažení ze stánků. Dnešní jednání trvalo asi hodinu.

Na fotkách se Kate během dovolené s Williamem opaluje bez podprsenky u bazénu v Provence. Snímky jsou pořízené teleobjektivem, když královský pár pobýval na zámku Chateau d'Autet královnina synovce, vikomta Davida Linleyho.

Většina francouzských právníků se domnívá, že vzhledem k přísným francouzským zákonům na ochranu soukromí má žaloba jasnou šanci na úspěch. Pokud však soud zakáže další šíření snímků, bude se to týkat jen distribuce ve Francii. Zda bude královská rodina kromě časopisu Closer chtít žalovat i další média, která obrázky zveřejnila, zatím není jasné. Fotografie vyšly třeba v irském listu Irish Daily Star a dnes je otiskl italský bulvární týdeník Chi. Ten vlastní společnost Mondadori, která vydává i francouzský časopis Closer. Vydavatelství Mondadori vlastní italský expremiér Silvio Berlusconi a jeho nynější ředitelkou je jeho dcera Marina. Ta už o víkendu otištění fotografií hájila s odkazem na svobodu slova.

Padají první hlavy: Skandál stál místo šéfredaktora Irish Daily Star

Spolumajitel listu Irish Daily Star, irská společnost Independent News and Media, oznámila, že šéfredaktor Michael O'Kane byl zbaven funkce do doby, než se vyšetří okolnosti publikace sporných fotografií. O'Kane se v sobotu hájil tím, že snímky Kate jsou pro něj stejné jako snímky jiných celebrit. „Není budoucí královnou Irska,“ dodal. Fotografie nezveřejnil žádný britský list. Jejich otištění v zahraničí vyvolalo vlnu pobouření jindy často agresivních a nepříliš skrupulózních britských bulvárních listů. Richard Desmond, který vlastní britský Daily Star a je spolumajitelem Irish Daily Star, už o víkendu uvedl, že bude usilovat o uzavření irské mutace deníku.

Italský časopis Chi se na stáncích objevil jako zvláštní 26stránková edice a láká titulní fotografií vévodkyně Kate, která má na sobě jen spodní díl plavek. Obří titulek hlásá „Skandál na dvoře: Královna je nahá!“, uvnitř pak redaktoři rozebírají kupříkladu téma, zda si vévodkyně nechala chirurgicky vylepšit poprsí.

Magazín Closer uveřejnil fotky Kate nahoře bez
Zdroj: ČT24

William, který je po svém otci Charlesovi druhý v pořadí nástupnictví na britský trůn, a Kate jsou nyní na cestě po Asii a Tichomoří. V neděli přijeli na Šalamounovy ostrovy a cestu ukončí v úterý na Tuvalu. Média si všímají ironie, že na Šalamounových ostrovech Kate a William dostávali věnce na uvítání od domorodých žen s odhalenými ňadry.

Princ William s manželkou Kate na Šalamounových ostrovech
Zdroj: ČT24