Všechny americké zprávy od roku 2009 jsou na internetu

New York - Na internetu jsou ode dneška zdarma dostupné všechny zpravodajské relace hlavních amerických televizí za poslední tři roky. Dohromady jde o 350 000 různých pořadů z 20 různých stanic. Na celosvětovou počítačovou síť je umístil server Internet Archive, který se snaží archivovat internet, ale i všechny knihy, hudbu či filmy, u nichž mu to umožňují autorská práva.

„Cílem je pomoci americkému voliči lépe zkoumat jednotlivé kandidáty a témata,“ řekl deníku The New York Times zakladatel projektu Brewster Kahle. „Pokud chcete vědět, co přesně řekl (republikánský prezidentský kandidát) Mitt Romney o zdravotní péči v roce 2009, budete to moci najít,“ dodal.

Na serveru jsou nyní jak zpravodajské relace lokálních televizních stanic, tak záznamy nepřetržitého zpravodajství celoplošných stanic jako CNN či Fox News. Server si tyto záznamy pořizoval sám. Kromě tradičního zpravodajství nabídne i satirický pořad komika Jona Stewarta komentující každodenní události, který Kahle také považuje za zprávy.

V archivu amerických televizních zpráv lze vyhledávat na základě titulků pro neslyšící, které se k jednotlivým pořadům vysílaly. Podle Kahleho tak jeden dotaz sice může vyvolat i stovky výsledků, systém ale prý umožňuje rychlé náhledy jednotlivých videí, což by mělo hledání zjednodušit.

Server nemá na zprávy práva

Otázkou nicméně je, zda archiv na internetu vydrží. Jak upozornil deník The Wall Street Journal, server pro zpravodajské pořady nemá autorská práva. Bude tak záležet na tom, jak se k jeho nové službě postaví jednotlivé televizní stanice. Server s nimi jedná, stanice ale zatím nechtějí nic komentovat.

Právníci upozorňují na to, že Internet Archive zpravodajské pořady nabízí jenom v půlminutových úryvcích, na které ve většině případů nemusí být autorská práva potřeba. Lidé si ale zároveň mohou snadno pustit celý pořad po kouskách.

Internet Archive vznikl v roce 1996. Jeho cílem je uchovávat jednotlivé internetové stránky, ale postupně i nashromáždit co nejvíce z vědění lidstva. Jeho součástí je tak obsáhlá databáze knih z celého světa, ale více než milion elektronických knih nechráněných autorskými právy, které si lidé mohou zdarma stáhnout.

Vydáno pod