Vojáci NATO nesmí v Afghánistánu hlídat společně s tamními složkami

Kábul - NATO v Afghánistánu zakázalo svým příslušníkům společné hlídky s tamními vojáky a policisty. Přibývá totiž útoků afghánských členů bezpečnostních sil na západní kolegy. Při těchto incidentech jich od začátku roku zahynulo už jednapadesát.

Útoků zevnitř na vojáky NATO v Afghánistánů z řad spojenců roste. Zatímco v roce 2008 zemřeli rukou Afghánce ve vojenské nebo policejní uniformě jen dva zahraniční vojáci, letos je jich už jednapadesát. Severoatlantická aliance proto oznámila, že společné operace s místními ozbrojenými silami omezí.

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO

„Tato opatření jsou prozíravá a taky dočasná. Reagují na současnou situaci. Už jsme řekli, že uděláme vše nezbytné pro omezení rizik pro naše jednotky.“

Aliance ruší většinu společných hlídek i výcvikových akcí. Strategie a hlavně cíl NATO v Afghánistánu se ale údajně nemění. „Stále jsme odhodlaní Afgháncům plně předat kontrolu nad bezpečností do konce roku 2014,“ konstatuje generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. 

Aliance taky odmítá, že je tento krok vítězstvím pro Taliban. Spíš ho předkládá jako znamení, že jsou afghánské síly schopny fungovat samostatně. Před sebou mají ale těžký úkol, neboť útoky jsou v Afghánistánu téměř na denním pořádku. Ten v úterý u kábulského letiště, kde se ráno odpálila sebevražedná atentátnice, stál život dvanácti lidí. Prý šlo o odvetu za americký film, který uráží islám a proti kterému demonstrují po celém světě desetitisíce muslimů.

Vojáci NATO nesmí hlídat spolu s Afghánci (zdroj: ČT24)