Rusko chce s Českem a Polskem jednat o svých expertech na protiraketových základnách

Moskva - Rusko chce jednat se Spojenými státy, Českem a Polskem o přítomnosti ruských expertů v plánovaných objektech amerického protiraketového systému. Dnes to podle agentury ITAR-TASS uvedl zdroj z ruského ministerstva obrany. Požadavek, že by na radarové a protiraketové základně v Česku a Polsku byli přítomni ruští odborníci, vznesl Putin po schůzce s Georgem Bushem v Soči. Prý by se tak rozptýlily obavy Ruska, že protiraketový deštník bude namířen proti němu.

„Návrhy, jak zvýšit transparentnost a důvěru ruské strany, předložené Spojenými státy v ústní formě, připouštěly trvalý monitoring práce protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku. V písemných návrzích to ale už nefigurovalo. Takže je nad čím pracovat,“ tvrdí zdroj. O dohodě jednala s Rusy před několika týdny americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová spolu s ministrem obrany USA Robertem Gatesem.
 
V úterý do Moskvy dorazila polská delegace, ta zde neustále podtrhovala fakt, že americká základna na polském území bude podléhat jedině Polsku a jeho zákonům. Proto diplomaté zdůrazňovali, že ve věci přítomnosti ruských expertů má tedy Rusko jednat především s Varšavou.
 
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí, přitom v úterý prohlásil, že Rusko chce „každou vteřinu“ sledovat, co se děje v objektech amerického protiraketového systému ve střední Evropě.
 
Proti tomu se již ale vyslovili zástupci jak Polska, tak Česka. Zástupci české vládní koalice i politici z řad opozice si přítomnost ruských expertů na základně v Brdech představit nedovedou. Americký velvyslanec Richard Graber navíc ujistil, že přítomnost ruských inspektorů v Česku by musela odsouhlasit česká vláda.