Syrský generál: Režim použije v nouzi chemické zbraně

Londýn - Syrský vládnoucí režim hodlá použít v krajní nouzi chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu. Podle dnešního vydání britského deníku The Times to sdělil bývalý šéf syrského chemického zbrojního programu, generálmajor Adnan Sillu, který v červenci zběhl k opoziční Syrské svobodné armádě. V Damašku a Aleppu (Halabu) zatím pokračují těžké boje.

Sillu v rozhovoru pro deník tvrdí, že armádu opustil v době, kdy nejvyšší vedení režimu vedlo vážná jednání o možném využití obávaných zbraní hromadného ničení proti povstalcům a ostatnímu obyvatelstvu. „Vedli jsme vážné rozhovory o použití chemických zbraní, včetně způsobu jejich využití a místa určení,“ podotkl generál, který sídlí v Turecku.

Podle pondělního vydání německého týdeníku Der Spiegel už syrská armáda s chemickými zbraněmi prováděla pokusy koncem srpna východně od povstalecké bašty Aleppa (Halabu) na severovýchodě země. Náboje určené k naplnění chemikáliemi byly prý vystřeleny z tanků či letadel a místo jejich dopadu údajně navštívili s pomocí vrtulníku íránští důstojníci.

Syrští rebelové dobyli hraniční přechod do Turecka

Po dvou dnech intenzivní střelby dnes syrští povstalci zabrali hraniční přechod do Turecka v Tall Abjadu. Střety vyvolaly evakuaci v sousedním tureckém městě, kde byli tři lidé zasaženi zbloudilými kulkami. Těžké boje pokračují v Halabu a Damašku. Na severu Sýrie navíc podle organizace pro lidská práva Amnesty International syrská armáda bombarduje i oblasti, odkud se už rebelové stáhli, čímž se podle Amnesty International dopouští válečných zločinů.

Bitva o hraniční přechod v provincii Rakka začala v úterý. Rebelové dnes dobyli celnici, strhli z ní syrskou vlajku a přechod otevřeli pro uprchlíky. Někteří z utečenců deroucích se do Turecka jsou zraněni. Turecké úřady ale oblast uzavřely a policie zabránila masovým přesunům přes hranici. Stále není jisté, zda rebelové kontrolují celý Tall Abjad a podle tureckých zdrojů mohou být do města kdykoli vyslány vládní posily.

V sousedním Turecku střelba přicházející od přechodu přinutila místní úřady evakuovat školy zasažené palbou a doporučila místním držet se od hranice dál. „Dopadá sem silný déšť kulek. Máme strach. Minulou noc jsme museli přečkat v jiném domě. Nevíme, co máme dělat,“ popisoval jeden z místních obyvatel situaci americké televizní stanici CNN.

Asadova sestra prchla do Dubaje

Sestra syrského prezidenta Bašára Asada prchla i se svými dětmi ze Sýrie. S odvoláním na informovaného, ale nejmenovaného svědka to oznámila stanice Al-Arabíja. Asadova sestra je prý v Dubaji, kde už zapsala děti do školy. Podle tohoto zdroje, který nechtěl být jmenován, se Búšra rozhodla odjet ze země kvůli prohlubujícím se sporům v komunitě vládnoucích alávitů.

Búšra vystudovala farmacii a je ženou bývalého šéfa rozvědky Ásifa Šaukata. Ten byl jednou z obětí červencového atentátu, při němž v Damašku zahynuli čtyři představitelé bezpečnostních sil. Búšra se od té doby začala obávat o bezpečnost svou a svých dětí a její odchod prý urychlil rostoucí rozkol mezi alávity.

Část této menšinové muslimské komunity se obává, že za zločiny spáchané na syrských civilistech bude v budoucnu stíhána celá sekta bez hledání skutečných viníků. Proto se někteří z jejích představitelů od Asada odklonili. Jsou mezi nimi údajně i frontoví důstojníci, kteří udržují kontakt s opoziční Syrskou svobodnou armádou a chtějí jí pomoci režim svrhnout.

Za dosud nejprominentnějšího ze syrských uprchlíků byl považován bývalý generál syrských Republikánských gard Manaf Tlas, který je Asadovým přítelem z mládí. V červenci se dostal s pomocí francouzských tajných služeb i s rodinou do Francie.