V Polsku našli podezřelé láhve s alkoholem, dva lidé jsou v nemocnici

Varšava - Celníci ve městě Kielce v jihovýchodní části Polska objevili alkohol ve stejných baleních, v jakých se v České republice prodávaly lihoviny obsahující jedovatý metylalkohol. Celkem ho bylo skoro dvě stě láhví. Dva Poláci leží v nemocnici, podle hygieniků si koupili alkohol z Česka.

„Šlo pravděpodobně o metanol. Nasvědčuje tomu to, že lihoviny byly ve stejných baleních, jako jsou ta, která ve varovných upozorněních ukazovala česká policie,“ uvedla mluvčí kieleckých celníků Joanna Kempová. Rozbory zabaveného alkoholu podle ní potrvají několik dnů.

Na přelomu srpna a září v Kielcích po vypití alkoholu neznámého původu zemřeli dva lidé a jeden má kvůli tomu trvalé zdravotní následky.

V nemocnicích na jihu Polska leží dva lidé, kteří si podle hygieniků koupili alkohol původem z Česka. Ve Slezském vojvodství od konce srpna po otravě metanolem zemřeli také dva lidé, tři jsou v nemocnicích. Jeden z nich si podle šéfa katovických hygieniků koupil alkohol na čerpací stanici v Česku, dalším je muž z Bielska-Bialé, který pil český alkohol koupený v tržnici zřejmě v Polsku. Z nemocnice má prý být brzy propuštěný.

V souvislosti se sérií otrav metylalkoholem v Česku Polsko v neděli zavedlo zákaz prodeje českých alkoholických nápojů s výjimkou piva a vína. Polští hygienici zatím zajistili v celé zemi více než 119 000 láhví alkoholu původem z Česka.

Německo je kvůli metanolu v pozoru

V pozoru je kvůli českému alkoholu i Německo. Týká se to hlavně Bavorska a Saska, které sousedí s Českou republikou. Žádné závadné lihoviny z ČR ale zatím v Německu neobjevili. Německé ministerstvo zdravotnictví varovalo své občany, aby v Česku nepili žádný podezřelý alkohol.

Celní správa v Bavorsku zintenzivnila dohled nad dovozem lihovin. Ačkoli se v této spolkové zemi zatím žádný pančovaný alkohol z Česka nevyskytl, mají prý kontroloři oči otevřené a podezřelé produkty okamžitě stáhnou z trhu. Jako první vydalo varování před alkoholem z Česka Sasko. Tamní úřady nemohly vyloučit, že se metylalkoholem otrávené lihoviny od sousedů nedostaly také k tamním konzumentům. Přímé kontroly v obchodem tam ale zatím neprovádějí.

„Zatím nemáme důkazy, že by tím bylo Německo postiženo,“ uvedl mluvčí Spolkového úřadu pro ochranu spotřebitelů a bezpečnost potravin. Jeho pondělní celoněmecké varování před škodlivým alkoholem z Česka mělo podle mluvčího hlavně za cíl zvýšit pozornost vůči tomuto problému. Úřad považuje za téměř vyloučené, že by se nebezpečné lihoviny dostaly do Německa legální cestou.

Češi jezdí do sousedního Německa po vyhlášení prohibice nakupovat alkohol. V Sasku je znát nárůst zájmu. „V příhraničním regionu prodávají obchodníci viditelně více lihovin od doby, kdy české obchody alkohol z regálů stáhly,“ říká šéf saského svazu obchodníků René Glaser.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod