Byl Ježíš ženatý? Nově objevený svitek víří debaty

Boston – Dosud neznámý útržek papyru znovu otevírá diskuse o tom, že Ježíš byl ženatý. Nově odhalený spisek egyptských koptů totiž obsahuje slova: „Ježíš jim řekl: Moje žena…“, což zřejmě odkazuje k Máří Magdaléně. Tato slova se píší na svitku zřejmě ze čtvrtého století. Dochoval se ale pouze fragment, který není větší než platební karta. Útržek odhalili odborníci na konferenci v Římě.

„Křesťanské tradice dlouho tvrdily, že Ježíš nebyl ženatý, ačkoli neexistovaly žádné důkazy, že by tomu tak bylo,“ říká profesorka z harvardské univerzity Karen Kingová. „Toto nové evangelium není sice důkazem, že by byl Ježíš ženatý, ale říká nám, že tato otázka vyvstává jako součást hlasitých debat o jeho sexualitě a manželství,“ dodává. 

Vědci zatím nezkoumali původ a pravost papyrového svitku. Odborné testy by měly odhalit, jak starý vlastně je. Dokument patří neznámému soukromému sběrateli, který kontaktoval profesorku Kingovou, aby mu pomohla s překladem a analýzou textu. Spisek byl údajně objeven v Egyptě nebo Sýrii. 

Karen Kingová se svitkem
Zdroj: Harvard University, Karen L. King/AP Photo

Až ve druhém století našeho letopočtu se především teolog známý jako Klement z Alexandrie zasloužil o to, že církev začala prosazovat verzi, že se Ježíš neoženil. Podle profesorky nabízí ale fragment první důkaz o tom, že křesťané v této době stále věřili, že Ježíš byl ženatý. „Církev ovšem podporovala pouze ty hlasy, které věřily, že se Ježíš neoženil. Tento spisek teď ukazuje, že někteří křesťané si mysleli opak,“ říká Kingová. 

Nový objev tedy znovu víří debaty o celibátu a roli žen v křesťanství. Podle Kingové totiž spisek ukazuje, že tito křesťané věřili, že sexuální jednota a manželství jsou v souladu s křesťanskou vírou. 

Někteří teologové nejsou ale z nového dokumentu nijak nadšení. Profesor Jim West z Tennessee říká: „Prohlášení na papyrovém fragmentu nic nedokazuje. Není to nic víc než výrok 've vzduchu' bez kontextu.“

Rozhovor s religionistou Štampachem (zdroj: ČT24)