Devět let vězení za útok na karikaturistu

Aarhus (Dánsko) - Devět let vězení dnes uložil dánský soud devětadvacetiletému Somálci za pokus o terorismus a o vraždu pětasedmdesátiletého dánského výtvarníka Kurta Westergaarda, autora karikatur proroka Mohameda. Somálec Mohamed Geele podle verdiktu navíc bude muset po odpykání trestu opustit Dánsko a do konce života se do země nesmí vrátit. Dále musí zaplatit odškodné 10 000 dánských korun (32 200 českých korun) a náklady na proces.

Obhájce odsouzeného Niels Strauss se podle agentura AFP proti rozsudku ihned odvolal. Trvá na tom, že vyhrožování jedné osobě bylo jen zastrašováním a nebylo teroristickým činem.

Podle čtvrtečního výroku soudu a porotců o vině obžalovaného byl útok proti známé osobě, která veřejně obhajovala rozporuplné karikatury, atentátem proti Dánsku a jeho hodnotám. „Cílem atentátu bylo zastrašit obyvatelstvo a destabilizovat jeho struktury,“ stojí v závěrech tribunálu.

Somálec se loni na Nový rok k Westergaardovi vloupal se sekyrou a nožem a vyhrožoval mu zabitím. Kreslíř se však společně s vnučkou před útočníkem ukryl ve speciálně zabezpečené koupelně. Přivolaná policie útočníka postřelila a zatkla. Obvinila ho zároveň z napadení jednoho policisty.

Westergaard v roce 2005 nakreslil pro noviny Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. Byla jednou ze dvanácti karikatur na toto téma, které list otiskl. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí. Radikální islamisté dokonce vypsali na Westergaardovu hlavu odměnu jeden milion dolarů.

Rozbité dveře u domu Kurta Westergaarda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod