Komisi nové kolky nestačily, vláda zakázala export alkoholu

Brusel/Praha – Evropské komisi nestačilo, že česká vláda v noci na dnešek schválila nové kolky na alkohol, a dál trvala na tom, že Česko musí zakázat export tvrdého alkoholu. Podle Českého rozhlasu dokonce padlo ultimátum, že pokud o zákazu nerozhodne Česko do dneška, zamezí komise vývozu sama. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale večer export tuzemského alkoholu od dvaceti procent zastavil - s okamžitou platností s výhledem na dva měsíce. Na opatření se na mimořádném jednání dohodla vláda.

Mluvčí eurokomisaře pro zdraví a ochranu spotřebitele dnes zopakoval požadavek Bruselu:  „Komise je znepokojena, že zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu od 20 procent, který je v České republice uplatňovaný od 14. září, nezahrnuje také vývozy.“ Brusel tlačil na to, aby Česko export zakázalo ještě dnes.

Mluvčí Evropské komise Frederic Vincent:

„Náš komisař přetlumočil českému ministrovi zprávu už včera. Víme, že se česká vláda sešla, aby problém projednala. Ale do této chvíle vlastně nevíme, jak by opatření měla přesně vypadat. Kontaminace nepřestala a především nebyl nalezen její zdroj. Hlavně proto se musíme rozhodnout co nejdříve. Komise proto zasedne znovu zítra.“

Pokud by Česko restrikce nerozšířilo, komise by svolala schůzku členských států na expertní úrovni, na níž by se posoudil návrh na zákaz exportu tvrdého alkoholu z ČR. Podle všeho je jisté, že by návrh prošel, neboť na zákaz byl velký tlak zejména od států sousedících s ČR.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24/isifa/Lidové noviny

Evropská komise má kvůli riziku ohrožení veřejného zdraví pravomoc porušit principy vnitřního trhu a teoreticky tedy může vývoz zakázat sama. V Česku kvůli otravám metylalkoholem zemřelo už 23 lidí, další desítky lidí se přiotrávily. V zemi od minulého pátku platí zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu od 20 procent, nařízení se ale netýkalo produktů na vývoz.

Slovenští obchodníci navzdory zákazu prodávali české lihoviny

Slovenská obchodní inspekce (SOI) zjistila, že 16 obchodů na Slovensku nabízelo zákazníkům české lihoviny navzdory zákazu, který v zemi platí od úterka. Za porušení nařízení hrozí viníkům pokuta od 165 do 16 596 eur (4 100 až 413 200 korun). Inspektoři nařídili stáhnout z prodeje přes 230 láhví různého alkoholu. Mezi nimi byly také láhve bez označení výrobce nebo pouze s uvedením názvu českého distributora.

Dohled nad dodržováním nařízení vykonávají také hygienici a inspektoři veterinární a potravinové správy, první výsledky prověrky by měli zveřejnit v pátek. Policie ve slovensko-českém pohraničí zase namátkově kontroluje auta přijíždějící z ČR.