Po čtvrtstoletí smí Nový Zéland do amerických přístavů

Auckland - Spojené státy po 26 letech znovu vpustí novozélandská válečná plavidla do svých přístavů. Zákaz platil od roku 1986, kdy Nový Zéland vykázal jaderné zbraně ze svého území a americké válečné lodě do tamních přístavů nesměly. Zrušení zákazu oznámil americký ministr obrany Leon Panetta.

Panetta na Novém Zélandu projednává způsoby zlepšení vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi. Je prvním šéfem Pentagonu po téměř 30 letech, který ostrov navštívil. Novozélandský ministr obrany Jonathan Coleman prohlásil, že jeho země pevnější vztahy vítá, i když její postoj k jaderné otázce zůstává nezměněn. „Zrušení embarga otvírá cestu pro jednotlivé vstupy (novozélandských vojenských plavidel) do zařízení spadajících pod americké ministerstvo obrany či pobřežní stráž v USA i jinde ve světě,“ dodal Panetta. Zrušena mají být také omezení společných vojenských cvičení a setkání mezi důstojníky.

Americké embargo bylo reakcí na rozhodnutí Nového Zélandu z roku 1985, které zakazuje jakékoli jaderné zbraně na novozélandském území. Tento zákaz znemožnil americkým ponorkám a dalším lodím vybaveným jadernými zbraněmi či jaderným pohonem vplouvat do novozélandských teritoriálních vod. V roce 1986 Washington vypověděl vojenskou dohodu s Novým Zélandem a uzavřel své přístavy pro novozélandská válečná plavidla. Nový Zéland zákaz nukleárních zbraní na svém území sice doposud neodvolal, USA ale uvedly, že to akceptují, poněvadž obě země již od té doby urazily velký kus cesty. Vztahy mezi oběma zeměmi se začaly zlepšovat, když Nový Zéland poslal v roce 2003 své vojáky do Afghánistánu a když se v roce 2008 dostala k moci středopravicová Novozélandská národní strana, která je nakloněna Washingtonu.

„Připouštíme, že naše země mají v některých oblastech rozdílné názory, dnes jsme ale potvrdili, že nastupujeme nový směr v našem vztahu, a nedovolíme, aby rozdílné názory bránily užší spolupráci v bezpečnostních otázkách,“ řekl Panetta novinářům.