Kauza týrání gruzínských vězňů může stát Saakašviliho post prezidenta

Tbilisi - Gruzií už téměř týden otřásají demonstrace kvůli skandálu s týráním vězňů. Kauza ohrožuje vyhlídky prezidenta Saakašviliho a jeho strany na vítězství v nadcházejících parlamentních volbách. Video a následná vlna nevole je totiž klíčovým tématem před volbami, které Gruzii čekají 1. října. Milardář a lídr opozice Bidzina Ivanišvili tak mobilizuje své příznivce.

Bidzina Ivanišvili, lídr opoziční koalice

„Postavte se na stranu dobra a odmítněte násilí a bezpráví. Slibuji, že společně zvítězíme.“

Demonstranti v Tbilisi pálí košťata, neboť právě ta se stala symbolem mučení a sexuálního ponižování vězňů, k němuž je používali dozorci tbiliské věznice Gldani. Skandální video vyhnalo do ulic tisíce Gruzínců. Realita ale nemusí mít tak jasné kontury, jak tvrdí Ivanišnvili. Záběry mučení, bití a znásilňování jako první zveřejnila televizní stanice, která patří právě opozičnímu lídrovi. Podle prezidenta Saakašviliho to dokazuje, že týrání bylo objednané a natočené opozicí.

Michail Saakašvili, prezident Gruzie

„Lidí, kteří video financovali, se chci zeptat: Jak může být všechno v téhle zemi využíváno k politickým ziskům?“

Někdejší miláček Západu se snaží omezit politické ztráty na minimum. Kvůli videu byl zatčen ředitel věznice, jeho zástupci a několik dozorců. Ve funkci skončili dva členové vlády. Nový ministr pro vězeňství se ihned po svém jmenování vydal uklidnit trestance.„Postarám se o vás. Nikdo se vás nedotkne. Všichni se k vám budou chovat s respektem,“ prohlašoval ministra pro správu věznic Georgi Tuguši.

Vězni pro jeho slova moc pochopení nenašli. Dění v Gruzii pozorně sleduje Západ i Rusko. Moskva se pětimilionovou zemi, přes níž vedou klíčové ropovody a plynovody, snaží udržet ve své zóně vlivu. Současná gruzínská reprezentace ale chce do Evropské unie a NATO.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)