Epidemiolog: Šíření nového koronaviru zabrání jen okamžitá izolace

Londýn - Nového koronaviru, který vyvolává onemocnění podobné SARS, je třeba se obávat. V ČT to prohlásil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Nemocné je nutné co nejrychleji izolovat, než vypukne chřipková sezona. Odlišit případy by pak šlo velmi těžko. Onemocnění se přitom chová jinak než SARS - objevuje se řada komplikací, mezi něž patří třeba selhávání ledvin. Možnosti léčby jsou ale omezené. Nový virus byl potvrzen u dvou případů. Jeden muž zemřel v červnu v Saúdské Arábii, jeden pacient leží v nemocnici ve Velké Británii. Právě tam zemřela nedávno ještě žena s podobnými příznaky.

„Jde o případ zajímavý, ale bohužel i velice vážný. Můžeme dělat analýzu z několika případů, které existují, a bohužel je tu blízká paralela s onemocněním SARS, jež tu bylo v roce 2003 a šířilo se pandemicky,“ konstatoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Podle Prymuly byla v Británii ještě jedna pacientka, která zemřela poté, co cestovala do Saúdské Arábie. „Snad se případy podaří izolovat,“ řekl epidemiolog.

Obava z šíření viru do více oblastí je podle profesora na místě. „V roce 2003 epidemie SARS postihla asi 8 tisíc lidí, zhruba deset z nich zemřelo,“ upozornil Prymula. Jde navíc o virus, který se šíří snadno - respirační cestou. Jedinou ochranou je proto právě izolace. „Teď jsme ale v období, kdy bude přicházet chřipka. A izolovat všechny tyto případy by byl skutečně problém,“ poznamenal Prymula.

Nemocnice ve Velké Británii
Zdroj: ČT24

Vzorky se dostaly do renomovaných světových laboratoří, finální potvrzení pak bylo provedeno v Rotterdamu. Vzorky oběti, která zemřela v SA, a pacienta v Británii se shodovaly z 99,5 procenta. Jedná se o nový typ koronaviru. Pravděpodobné je, že má původ ve zvířatech.

Pacient z Kataru je stále v kritickém stavu

Poslední informace o 49letém pacientovi, který leží v nemocici ve Velké Británii, jsou ze včera - jeho stav zůstával kritický. Podle spolupracovníka ČT v Londýně Ivana Kytky mu hrozilo selhání ledvin a plic.

Muž byl několik týdnů před svou hospitalizací na návštěvě v Saúdské Arábii, kde už v červnu kvůli identickému viru jeden nemocný zemřel. Jedná se zatím o jedinou stopu, kde se mohl nakazit. „Jde patrně o bohatého a vysoce postaveného pacienta, o němž britské úřady zatím mlčí,“ podotkl Kytka.

Koronaviry
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.org

Už sedmého září byl muž hospitalizován v Kataru. Jeho stav se ale zhoršoval, proto byl přemístěn 11. září soukromým letadlem právě do Británie. Nejprve byl léčen na soukromé klinice v Londýně, pak na specializovaném pracovišti státní nemocnice, která je vybavena nejmodernějšími prostředky.

Británie varuje před cestami do Saúdské Arábie

Všichni lékaři a osoby, jež s pacientem přišly do kontaktu, podstoupily pro jistotu detailní vyšetření, u nikoho se však nákaza virem neprojevila. Britské ministerstvo zahraničí ale vydalo varování pro své občany, kteří v minulých týdnech či měsících byli v Saúdské Arábii a Kataru a u nichž se projevily potíže spojené s dýchacím ústrojím. Měli by vyrazit okamžitě k lékaři.

Studio ČT24 k objevu nového viru (zdroj: ČT24)