Proces kvůli odposlechům bulváru začne až za rok

Londýn – Proces s bývalým mluvčím britského premiéra Andym Coulsonem a někdejší šéfkou britských bulvárních listů Rebekou Brooksovou začne příští rok v září, rozhodl o tom soud. Oba stanou před soudem kvůli odposlechům v bulvárním nedělníku News of the World (NoW).

Soud stanovil jako předběžné datum zahájení procesu 9. září 2013 a propustil obžalované na kauci. Vedle Coulsona a Brooksové je kvůli odposlechům obžalováno i dalších pět členů vedení redakce NoW, stejně jako soukromý detektiv Glenn Mulcaire, který odposlechy prováděl. Podle obžaloby se týkaly přes 600 obětí. 

Brooksová i Coulson byli v letech 2000 až 2007 postupně šéfredaktory NoW. Zatímco Coulson se stal posléze premiérovým mluvčím, Brooksová postoupila do čela News International sdružující Murdochovy britské listy. 

Brooksová je kromě toho spolu se svým manželem Charliem Brooksem a dalšími pěti lidmi obžalována z maření výkonu spravedlnosti, když se údajně snažili před policií ukrýt dokumenty a počítače související s případem. Obžalován je i šofér Brooksové, její bývalá sekretářka a tři členové ochranky News International.

Aféra po několika letech postupného odhalování rozsahu odposlechů propukla naplno loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW nechal odposlouchávat hlasovou schránku unesené třináctileté dívky. Skandál vedl k uzavření NoW a otřásl britskou mediální i politickou scénou.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)