Drogová hydra Zetas přišla o jednu z hlav

Mexiko - Mexiko pravděpodobně zadrželo jednoho z hlavních vůdců drogového kartelu Los Zetas. Gang je považován za jeden z nejmocnějších v zemi a má na svědomí nekrutější zločiny spojené s drogovou válkou v Mexiku. Prezident Calderón během Valného shromáždění OSN v New Yorku vyzval k hluboké mezinárodní debatě nad protidrogovou politikou a organizovaným zločinem.

Policii se podařilo dopadnout 18 členů brutálního kartelu Los Zetas včetně jednoho z nejmocnějších bossů gangu. „Ve státě San Luis Potosi byl zajištěn muž, který se označuje za Ivana Velazquéze Caballera, jednoho z hlavních lídrů kartelu Los Zetas,“ informoval sekretariát mexického námořnictva.

Velazquez přezdivaný „El Taliban“ patří na seznam nejhledanějších místních obchodníků s drogami. Za jeho dopadení byla vypsána odměna přes dva miliony dolarů.  Během operace policie zadržela kromě samotných překupníků i jejich výzbroj čítající několik pušek, granátů a více než 6 tisíc nábojnic.

Prezident Calderón chce drogové válce v zemi učinit přítrž. Během Valného shromáždění OSN vyzval k mezinárodní debatě, přičemž několikrát ukázal prstem na největší světové spotřebitele drog: „Pokud vyspělé země, které konzumují tuny drog každý den, nemůžou nebo nechtějí snížit jejich spotřebu, tak alespoň ať zastaví peníze, které tečou do rukou kriminálníků, a ať zastaví financování smrti tisíců mladých lidí.“

Čísla o obětech drogové války v Mexiku jsou hrozivá. Jejich počet během Calderónova vládnutí za šest let vyšplhal na více než 55 tisíc.

V Mexiku zadrželi jednoho z vůdců Zetas (zdroj: ČT24)