Cameron neuspěl v testu z historie: Moje kariéra skončila

New York - Britský premiér David Cameron při svém premiérovém vystoupení ve známé americké talkshow Davida Lettermana neuspěl v testu z britské historie, který mu moderátor připravil. Neznal například anglický překlad slov Magna Carta označujících klíčový dokument anglických dějin, ani kdo napsal známou vlasteneckou píseň Rule Britannia.

Cameron je prvním britským premiérem ve funkci, který se ve známém pořadu objevil. Před ním se nechal Lettermanem zpovídat dvakrát Tony Blair, ale až po odchodu z Downing Street.

Cameron přišel na pódium za zvuků Rule Britannia, kouř ze suchého ledu evokoval londýnské počasí. V následujícím nečekaném testu britských reálií ovšem neuspěl podle svých představ. Nevěděl, že Magna Carta znamená v překladu Velká charta. „Bylo by dobré, kdybyste tohle věděl,“ popíchl Letterman svého hosta. „Ano, to by bylo,“ uznal Cameron.

Následně si ale vzpomněl, že Magna Carta byla podepsána v roce 1215, s větším váháním se upamatoval i na místo, kde k tomu došlo (Runnymede) a poučil Lettermana o významu dokumentu omezujícího práva panovníka a stanovující některá práva jeho poddaných pro počátky demokracie.

Narazil však znovu, když šlo o autorství často zpívané vlastenecké písně Rule Britannia. Nesprávně navrhl skladatele Edwarda Elgara, zatímco správná odpověď zní Thomas Arne (text) a James Thomson (hudba). „Dostal jste mě. Tahle show ukončila mou kariéru,“ poznamenal premiér.

Na přetřes se dostal i Cameronův koucour Larry, který za celou dobu pobytu v Downing Street dokázal ulovit jedinou myš. Jeho majitel uznal, že co se týče myší, je to s Larrym beznadějné.

Cameronovo televizní vystoupení zastínilo v britských médiích i jeho předcházející projev na Valném shromáždění OSN.