Afghánský voják zastřelil dvoutisícího amerického kolegu

Kábul – Pět lidí zastřelil v Afghánistánu příslušník tamní armády, když obrátil zbraň proti svým kolegům. Zabil přitom i amerického vojáka, který se stal dvoutisící obětí od invaze v roce 2001. Jednotky USA se mají ze země stáhnout příští rok. Není ale jisté, zda místní policie a vojsko dokážou zajistit bezpečí. Od konce roku 2001, kdy boje v Afghánistánu začaly, zahynulo kromě dvou tisíc Američanů také 1190 vojáků dalších členských zemí mezinárodní koalice.

Incident, který se stal v sobotu odpoledne v provincii Vardak, potvrdilo velitelství NATO i afghánské ministerstvo vnitra. Podle místních zdrojů Afghánec obrátil zbraň proti vojákům na hlídce po předchozí hádce. Zabil amerického vojáka, amerického civilistu a tři afghánské vojáky. Zraněni byli čtyři civilisté, z nichž tři byli Američané a jeden Afghánec.

Vojáci NATO kontrolovali automobily na stanovišti u dálnice a prohlíželi také ženy a děti. U místa zastavili členové afghánské hlídky a začali poukazovat na to, že vojáci kontrolují i ženy a děti, načež jeden z Afghánců zahájil palbu. Kontrola žen neznámými muži odporuje zvyklostem muslimů. Přitom ale mnoho atentátníků v minulosti dostalo nálože na místo činu právě v ženském oblečení. Afghánské ministerstvo obrany naopak označilo přestřelku za nedorozumění mezi oběma stranami. Guvernér Vardaku uvedl, že vojáci NATO, na které zřejmě povstalci vystřelili minometnou střelu, se mylně domnívali, že se stali terčem ostřelování ze sousedního stanoviště afghánské armády, a začali na něj střílet. To vyvolalo odvetu afghánských vojáků.

Afghánská armáda
Zdroj: ČT24

V Afghánistánu je stále přes 112 000 zahraničních vojáků. Se stažením většiny z nich se počítá do konce roku 2014. Velení NATO si není jisté, zda se do té doby podaří připravit místní jednotky na to, aby plně převzaly bezpečnostní úkoly. V poslední době přibývá útoků, kdy na příslušníky aliančních sil útočí afghánští vojáci nebo policisté. Letos při nich zahynulo 52 zahraničních vojáků, ale také zhruba stejný počet příslušníků místních ozbrojených sil. USA kvůli tomu v září omezily účast na společných operacích s Afghánci.

Velení NATO odhaduje, že asi třetinu podobných útoků mají na svědomí agenti Talibanu v afghánských uniformách. Zbytek přisuzuje náhodným konfliktům a všeobecně nízké morálce a disciplíně v afghánských ozbrojených složkách. To, že Taliban upustil od přímých útoků a hledá rekruty v řadách policie a armády, potvrzují i samotní Afghánci. Státy působící v Afghánistánu kvůli zhoršené bezpečnosti uvažují, že při stažení ze země odvezou i část místních lidí, kteří pro ně pracují. Vědí, že jsou jejich životy v ohrožení.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Německá zpravodajská služba (BND) ve své čerstvé zprávě hovoří o bezpečnostní situaci v Afghánistánu pesimisticky. Je prý kritická a BND očekává další atentáty na zahraniční vojáky. Odhaduje, že po stažení v roce 2014 bude nutné v zemi ponechat až 35 000 lidí nejen k výcviku domácích jednotek, ale také k boji a potírání terorismu. Německo má po USA a Británii v Afghánistánu třetí nejpočetnější kontingent.