Chávez: Není možné, abychom prohráli

Caracas - Desetitisíce lidí se sešly v centru Caracasu na podporu prezidentského kandidáta Henriquea Caprilese, který je hlavním soupeřem současného levicového prezidenta Huga Cháveze. Jenže ve Venezuele se schází i příznivci dosavadního prezidenta. Hugo Chávez přitom tvrdí, že je nemožné, aby prohrál.

Chávezovi odpůrci zaplnili ulice Caracasu. Podpořit jeho rivala Henriquea Caprilese přišly desetitisíce lidí. Ten Chávezovi předložil list nesplněných slibů. Capriles razí politiku pro všechny, mluví o podpoře podnikatelů a zároveň silném sociálním státu. Jeho voliči doufají v něco nového a konec zločinu, výpadků elektřiny a chatrné infrastruktury. „Capriles znamená naději. Za 19 let svého života jsem nezažila nic jiného než vládu Cháveze,“ říká stoupenkyně Carpilese.

Capriles vyzval ke spravedlivému vyšetření zavraždění tří opozičních aktivistů, které někdo zastřelil při sobotní demonstraci před prezidentskými volbami.Je to politováníhodné. Říkám všem Venezuelanům, že nebojujeme pomocí násilí, ale hlasů a názorů,„ komentoval to Chávez. Střelci podle svědků použili vůz patřící státní ropné společnosti, ale zatím se to podle BBC nepotvrdilo.“

Chávez, který je obdivovatelem kubánského komunistického režimu a zastává tvrdé protiamerické postoje, slíbil, že v případě získání dalšího šestiletého mandátu prohloubí v zemi socialismus. V projevu ke svým přívržencům vyjádřil přesvědčení, že nemůže volby prohrát.

Hugo Chávez:

„My neprohrajeme. Jsem si tím tak jistý, jako že je 600 kilometrů nad námi satelit Miranda. Není možné, abychom prohráli.“

Chávezovi před volbami jasně nahrávají průzkumy preferencí. Minulý týden ale Capriles jeho náskok o polovinu snížil a velká část lidí stále ještě neví, komu v neděli dá svůj hlas.

Capriles Chavéze dotahuje, bude to těsný boj

Své přesvědčení opírá o dosavadní předvolební průzkumy, které mu všechny předvídají jasné vítězství. Minulý týden však Capriles snížil Chávezův náskok o polovinu a nejspíš podle místních analytiků dále získává na svou stranu stále více dosud nerozhodnutých voličů. Pokud se tato tendence udrží, bude to prý nakonec těsný boj.

Chávez je přesvědčen, že vyhraje (zdroj: ČT24)