Vyhrály jsme, hlásí opoziční i vládní strany v Gruzii

Tbilisi – Parlamentní volby v Gruzii vyhrála podle prvních odhadů výsledků opoziční koalice Gruzínský sen v čele s miliardářem Bidzinou Ivanišvilim. Shodují se na tom odhady provedené několika společnostmi. Strana prezidenta Saakašviliho se přesto prohlásila za vítěze a tvrdí, že bude mít nejméně 53 ze 73 křesel v parlamentu, která připadnou kandidátům voleným přímo. Ústřední volební komise oznámila, že voleb se zúčastnilo 61 procent voličů. Hlasování bylo podle ní transparentní a bez vážnějších incidentů. První dílčí výsledky lze podle ní očekávat v úterý po třetí hodině v noci místního času (po jedné hodině SELČ).

Do ulic Tbilisi vyšly dnes večer tisíce lidí. Oslavovaly předběžně oznámené vítězství opoziční koalice s příznačným názvem Gruzínský sen. Podle odhadů propočítaných z průzkumů před volebními místnostmi, které zveřejnila po uzavření volebních místností renomovaná německá společnost GHN, získala opozice 35 procent hlasů, zatímco Saakašvililho vládnoucí strana Sjednocené národní hnutí (UNM) 30 procent. Ke stejným výsledkům dospěla i státní televize.

Propočty nezávislé televize Imedi připisují opozici dokonce 51 procent hlasů a vládnoucí straně 41 procent stejně jako jedna americká organizace.

Vzhledem ke zvláštnostem volebního systému nemusí většina získaných hlasů znamenat většinu v parlamentu. Saakašviliho vládní tábor má řadu silných přímých kandidátů. Téměř polovina ze 150 křesel se rozděluje právě mezi kandidáty volené přímo.  

Prezident Saakašvili volí
Zdroj: Efrem Lukatsky/AP Photo

Michail Saakašvili:

„Dnes je v sázce osud státnosti naší země. Jde o volby, které ovlivní nejen život našeho pokolení, ale i mnoha dalších generací. Jsem přesvědčen, že účast voličů bude vysoká.“

Od revoluce v roce 2003 prezidentova strana dominovala politickému životu v zemi, v parlamentu se 150 křesly dosud měla 119 míst. Saakašvili voliče upozornil, že dnes rozhodují o osudu země nejen na příští čtyři roky, ale na celá desetiletí.

Ivanišvili, jehož seskupení se postupně stalo hlavním soupeřem Saakašviliho strany, o svém vítězství nepochyboval. Den hlasování již předem označil za okamžik zrodu nové Gruzie.

Voleb se účastnilo 14 politických stran a dva politické bloky. Hlavními soupeři ale byly strany prezidenta Saakašviliho a podnikatele Ivanišviliho.

Kandidát Gruzínského snu Kacha Kaladze:

„Hlasoval jsem za budoucnost země, v níž bude zajištěna důstojnost každého občana, každý získá právo na vzdělání a zdravotní péči.“

Na volby dohlížejí zahraniční pozorovatelé

Navzdory napjatému politickému ovzduší v zemi a velmi konfrontační předvolební kampani samotné hlasování proběhlo poměrně v klidu a za neobyčejného zájmu voličů. Na výsledky hlasování čekají v ulicích tisíce lidí. V centru Tbilisi se shromáždili příznivci opozice, kteří se již předem na výzvu Ivanišviliho připravovali na oslavu vítězství.

Volební místnosti se pro 3,6 milionu gruzínských voličů otevřely v osm hodin ráno. Na spravedlivý průběh voleb dohlíželo ve víc než 3 700 volebních obvodech kolem 1 500 zahraničních pozorovatelů a dalších 61 tisíc aktivistů gruzínských nevládních a společenských organizací. 

Volební místnosti hlásily mimořádný zájem voličů, mnohde se dokonce stály fronty. Objevily se už první zprávy o machinacích s hlasy. Gruzínské ministerstvo dostává stále více stížností na skupování voličských hlasů.

Bidzina Ivanišvili
Zdroj: ČTK/AP/Shakh Aivazov

Zatímco prezident Saakašvili hlasoval, vůdce opozice Bidzina Ivanišvili se hlasování nezúčastnil. Má totiž francouzský a ruský pas, o gruzínské občanství ale loni přišel. Přestože platí ústavní dodatek umožňující hlasovat i osobám s občanstvím kterékoli země EU, žijí-li na území Gruzie nejméně pět let, Ivanišvili demonstrativně možnost hlasovat odmítl.

Výsledkem by mohl výrazně zahýbat skandál s mučením vězňů. Gruzínské opozici totiž nahrálo zveřejnění šokujících záběrů, na kterých dozorci týrají vězně z věznice Gldani. Přestože prezident Saakašvili na incident zareagoval čistkou ve vládě a vězeňské službě, náskok jeho strany ve volebních preferencích aféra snížila. Prezident tak vytáhl nejtěžší kalibr, na který můžou nerozhodnutí voliči slyšet. Svého hlavního soka viní ze spolčení s Moskvou a jeho koalici označuje za „ruský výrobek“. 

Miroslav Karas, zvláštní zpravodaj ČT24, přibližuje argumenty obou protikandidátů: „Saakašvili se odvolává na to, že od roku 2003 se Gruzie opravdu změnila - liberalizoval se trh práce, je bezpečněji v ulicích, mizí korupce ze soudnictví a z policie. Ivanišvili se sice netají svým vztahem k Rusku, odmítá ale, že by byl jeho agent. Říká, že je potřeba se s Ruskem znovu obchodně sblížit. Gruzii totiž ublížila embarga z ruské strany. Gruzínci například nemohou vyvážet víno.“