Svátek v sobotu? Nevadí, Poláci dostanou náhradní volno

Varšava - Češi si letos stěžují, že svátek 17. listopadu připadne na sobotu, a tudíž je nečeká den volna. To polský ústavní soud rozhodl, že pokud připadá zákonem stanovený státní nebo církevní svátek na sobotu, mají polští zaměstnanci právo na jeho náhradu. Za stížností stáli odboráři z hnutí Solidarita.

Hnutí Solidarita se postavilo za zaměstnance, kteří měli smůlu, co se volna týče, když svátky připadaly na sobotu. Nyní mají Poláci možnost si vybrat v takových případech volno, kdy chtějí, píše Rozhlas na svých stránkách.

Podle verdiktu ústavního soudu musí teď zaměstnavatelé nahradit lidem svátek, který se trefí zrovna na sobotní pracovní volno. Poláci tak získali celkem třináct dnů ročně, na které připadá státní svátek nebo pracovní volno. Polský rozpočet tím ovšem utrpí ztrátu v době, kdy všechny země hledají, kde ušetřit.

Server Novinky.cz připomíná, že v Polsku do roku 2011 platilo, že když svátek připadá na sobotu, lidé měli právo na náhradní volno v průběhu týdne. Loni ale vláda premiéra Donalda Tuska toto rozhodnutí zrušila. Ustanovení teď ale opět platí.

Donald Tusk
Zdroj: Alik Keplicz/ČTK/AP

Češi mají smůlu, za sobotu 17. listopadu volno nebude

Čechům ale nezbývá než Polákům závidět. V tuzemsku by totiž zaměstnanci mohli dostat volno hned letos za sobotu 17. listopadu. Příští rok pak případá svátek 6. července i 28. září právě na víkendy - měli by tak celé dva dny.