Na turecko-syrské hranici se střílelo, parlament povolil operace v zahraničí

Ankara/Damašek - Turecký parlament schválil žádost vlády, aby armáda v případě nutnosti mohla operovat na území Sýrie. Reaguje tak na ostřelování, při kterém v příhraničním městě Akçakale zemřelo pět lidí. Ankara na to odpověděla útokem na několik syrských cílů, dělostřelectvo ostřelovalo oblasti v desetikilometrové vzdálenosti od hranice. Podle syrské opozice palba zabila tři syrské vojáky. Před tureckým parlamentem kvůli jednání o povolení vojenské operace v Sýrii demonstroval dav, policie ho rozehnala slzným plynem. Podle tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana Turecko nezahájí válku v regionu, dokáže se ale bránit a jeho odhodlání by nikdo neměl zkoušet.

Turecko pokračuje v odvetných útocích na syrské ostřelování v Akçakale. Jediný minometný granát tady zabil dvě ženy a tři děti. Kdo střelu vypálil, stále není jasné, přiletěla ale ze Sýrie. Turecká armáda ale vyhodnotila středeční útok ze Sýrie jako akci syrské armády. „Jde o akt syrské agrese vůči Turecku. To představuje porušení mezinárodního práva, mezinárodního míru a bezpečnosti,“ okomentoval to turecký velvyslanec OSN Ertugrul Apakan. 

Turecká vláda proto okamžitě vrátila úder. „Naše bezpečnostní síly v pohraničí okamžitě odpověděly na tento hanebný útok. Dělostřelectvo udeřilo na cíle v Sýrii identifikované radarem,“ stojí ve vládním prohlášení. Turecké vojsko střílelo na Tall Abjad, vzdálený zhruba deset kilometrů od hranice. Syrské cíle bombardovalo od středečního večera do dnešního rána a podle syrských opozičních zdrojů pod palbou zahynuli tři syrští vojáci. Podle syrského velvyslance v OSN byli pouze zraněni dva důstojníci. 

Demonstrace před tureckým parlamentem
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Syrský ministr informací mezitím vyjádřil soustrast tureckému lidu s tím, že jeho země plně respektuje suverenitu sousedních zemí. „Naše úřady teď šetří, odkud přesně byl granát vypálen. Cítíme s tureckým lidem,“ vzkázal do Turecka syrský ministr. Režim se Turecku  také oficiálně omluvil, vicepremiér Beşir Atalay řekl, že omluva přišla přes OSN. Syrská strana přiznala vinu a ujistila, že se takový incident nebude opakovat.

Oběťmi středeční palby ze Sýrie byly dvě dospělé sestry a tři děti jedné z nich. Pohřbeny byly dnes.

Místo incidentu na turecko-syrské hranici
Zdroj: ČT24

Není to vyhlášení války

Turecký parlament i tak ale schválil po dnešním jednání vládní žádost o povolení vojenské operace v zahraničí. Vláda tak může vyslat pozemní jednotky i letadla k útokům v Sýrii. Vicepremiér Atalay okamžitě ujistil, že Turecko dává v otázkách týkajících se Sýrie přednost koordinovanému postupu s mezinárodními institucemi. Zdůraznil, že dnešní hlasování parlamentu není žádné vyhlášení války. Ankara o ni podle něj neusiluje.

Vládní žádost o povolení vojenských operací:

„Syrská armáda zahájila 20. září agresivní operace namířené kromě jiného i na území Turecka. Pokračovaly navzdory opakovanému varování a diplomacii. Tato situace se dostala do stadia, které představuje vážné riziko a ohrožení naší národní bezpečnosti… Z tohoto důvodu a v souladu s článkem 92 ústavy žádáme o roční povolení vyslat armádu do cizí země v nezbytném případě.“

Boje v Sýrii si podle opozičních zdrojů za dnešek vyžádaly dalších 97 obětí. Je mezi nimi 36 civilistů, 40 vojáků a 21 povstalců.

Turečtí vojáci v Akçakale
Zdroj: ISIFA/EPA/ESBER AYAYADIN

Syrský útok na Turecko odsoudil generální tajemník OSN i řada tureckých spojenců v Severoatlantické alianci. Ta vyzvala Sýrii, aby s útoky okamžitě přestala a neporušovala tak mezinárodní právo. Jde o největší přeshraniční eskalaci syrského konfliktu od doby jeho vzniku.

Turecko požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby učinila „nezbytná opatření“ k zastavení syrské agrese. Dopis Radě bezpečnosti zaslal turecký velvyslanec OSN. „Jednalo se o agresi Sýrie proti Turecku. Turecko žádá Radu bezpečnosti, aby přijala potřebné akce k ukončení podobných agresí a k zajištění, že Sýrie bude respektovat svrchovanost, územní celistvost a bezpečnost Turecka,“ uvedla Ankara v dopise pro Radu bezpečnosti OSN.

Očekává se, že Rada přijme nezávazné prohlášení, ve kterém odsoudí středeční minometný útok a požádá o nenarušování územní svrchovanosti Turecka. Pro nejednotnost Rady nelze nyní očekávat její tvrdší postoj poté, co Rusko a Čína již vetovaly tři návrhy rezolucí odsuzující syrský režim. Rusko také prosadilo odsunutí prohlášení až na dnešní odpoledne a do původního textu návrhu prohlášení prosazuje změny, které incident přímo neodsuzují. „Členové Rady bezpečnosti vyzývají zúčastněné strany, aby projevily zdrženlivost a vyhnuly se vojenským střetům, které by mohly vést k dalšímu vyhrocení situace v hraniční oblasti mezi Sýrií a Tureckem,“ uvádí se v návrhu textu.

Rusko nicméně žádá, aby Damašek označil středeční incident s Tureckem za nešťastnou náhodu a zavázal se, že se nebude opakovat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov incident konzultoval s ruským velvyslancem v Damašku. „Ujistil nás, že to byl tragický incident, který se nebude opakovat. Domníváme se, že je velmi důležité, aby to Damašek oznámil oficiálně,“ řekl Lavrov. 

Britský ministr zahraničí William Hague označil tureckou reakci za pochopitelnou, ale varoval před stupňováním bojů. „Vyjadřujeme hluboké porozumění s Tureckem, ale neradi bychom byli svědky dalšího stupňování konfliktu.“

Ministerstvo zahraničí USA označilo tureckou odvetu za „vhodnou, přiměřenou a stanovenou tak, aby odradila budoucí porušování (turecké) suverenity Sýrií“. Ministerstvo je přesvědčeno o tom, že turecké bombardování bylo jednorázovou odpovědí na konkrétní incident. 

Vydáno pod