Rusko má nouzi o nové kosmonauty

Moskva - Rusko má údajně naléhavý nedostatek mladých zájemců o profesi kosmonauta. Uvedli to zástupci tamních vesmírných agentur. Uchazeči o cestu do kosmu často nemají dostatečné vzdělání. Zájem o zařazení do výcvikového programu navíc letos projevilo jen 350 lidí. Ve Spojených státech dosahuje jejich počet téměř dvacetinásobku.

Rusko neví, co dělat s nedostatkem kosmonautů. Do vesmírného programu se hlásí lidé s nedostatečným vzděláním. Lidé hlásící se do konkurzu na profesi kosmonauta se domnívají, že jim k přijetí stačí pouze školní znalosti, postěžoval si na tiskové konferenci ruský kosmonaut Andrej Borisenko. 

Podle dostupných údajů se v ruském Středisku pro výcvik kosmonautů k cestě do vesmíru připravuje přes čtyřicet lidí. Výcvik přitom trvá pět až sedm let. A nehodí se na něj každý. Průměrný věk aktivních ruských kosmonautů se pohybuje kolem čtyřicítky. 

Jenže vhodných kandidátů je málo a povolání navíc ani tolik neláká. Hodiny fyziky nebo matematiky přitom mizí z ruských školních osnov. V ruských kinech se ani nepromítají filmy o cestách kosmonautů do vesmíru. 

Situaci v ruské kosmonautice nedávno tvrdě kritizoval i ruský kosmonaut Gennadij Padalka. Prohlásil, že ruská kosmonautika není konkurenceschopná a je závislá na technologiích ze 70. let minulého století. 

„Za posledních pětadvacet let se nic neudělalo. Pohlédneme-li na pokrok našich zahraničních partnerů, vidíme to jasně. Zatímco Američané posílají vozítka na Mars a na oběžné dráze používají nejmodernější techniku, ruská pilotovaná kosmonautika v mnohém žije ze zkušeností posledních 50 let,“ konstatoval ruský kosmonaut.