Jordánci v ulicích žádají reformy

Ammán – Tisíce Jordánců se v Ammánu zapojily do manifestace svolané jordánskou opozicí. Žádají reformu politického systému. Od účasti je neodradilo ani čtvrteční královo rozhodnutí rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby.

Průvod vyšel od Husajního mešity. Účastníci žádají demokratické volební právo, změnu ústavy, dosazování volených vlád, nezávislou justici, zavedení ústavního soudu a účinnější boj proti korupci. Policie před zahájením pochodu zadržela osm lidí a zabavila střelné zbraně.   

Akci svolalo jordánské Muslimské bratrstvo, které očekává účast až 50 tisíc lidí. Centrum jordánské metropole střeží asi 2 000 policistů. 

Král chtěl protestu předejít a vyhlásil ve čtvrtek předčasné volby. Muslimské bratrstvo se dalo okamžitě slyšet, že bude toto hlasování bojkotovat, protože bez zásadních reforem se situace nezlepší. 

V Jordánsku se manifestace pořádají od loňska. Většinou s malou účastí a nepravidelně. Účastníci sice volali vždy po politické reformě, ale ne po odchodu krále Abdalláha II.