Muslimského radikála vydá Británie do USA, definitivně potvrdil soud

Londýn – Vydání radikálního muslimského duchovního abú Hamzy Masrího z Británie do USA už nestojí nic v cestě. Londýnský soud dnes definitivně zamítl jeho odvolání. Spojené státy o jeho vydání usilovaly osm let. V USA má být abú Hamza souzen za spiknutí a únos 16 rukojmí v Jemenu v roce 1998, za obhajobu násilného džihádu, podporu al-Káidy a pokus zřídit v americkém Oregonu její výcvikový tábor.

Abú Hamza Masrí a další čtyři obvinění budou vydáni do USA. Soud oznámil, že obvinění nepředložili „nové a přesvědčivé“ důvody, proč by nemohli být vydáni. Soudce John Thomas uvedl, že proti dnešnímu rozhodnutí není odvolání. Soud tak potvrdil rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který také potvrdil, že vyhoštění nic nebrání. 

Britské ministerstvo vnitra už oznámilo, že je hodlá vyhostit, „jak nejrychleji to půjde“. Abú Hamza tak opustí zemi, kterou pohrdal, ale před 33 lety si ji jako student vybral k životu. Nad její hodnoty mu byl radikální islám. Šel za něj bojovat nejdřív v 80. letech do Afghánistánu proti sovětské okupaci. 

Bez oka a bez rukou, zato s typickým zahnutým hákem se v 90. letech vynořil na severu Londýna. Ke zděšení asimilovaných věřících zostra převzal kázání v nové mešitě ve čtvrti Finsbury Park. 

Útoky z 11. září nazýval „strhujícím momentem dějin“, bin Ládina hrdinou. Radikální mladíky ponoukal k sebevražedným útokům. Tajná služba MI5 o něm věděla, ale několik let ho nebrala vážně. Zatkla ho až v roce 2004. Dostal sedm let za podněcování k vraždě a nenávisti.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)