Filipínská vláda a muslimští povstalci se shodli na podmínkách míru

Manila – Filipínský prezident Benigno Aquino oznámil, že jeho vláda dosáhla předběžné mírové dohody s největší muslimskou povstaleckou skupinou v zemi. Tato dohoda je průlomem slibujícím ukončit čtyři desetiletí trvající ozbrojený konflikt na jihu země. Zemřelo při něm více než 100 tisíc lidí a měl ničivý dopad na tamní ekonomiku.

Filipínci se dočkali mírové dohody po 40 letech (zdroj: ČT24)

Aquino popsal dohodu v celonárodně vysílaném televizním prohlášení jako „cestovní mapu“ k vytvoření nových autonomních oblastí na jihu země pro menšinové muslimy v převážně katolických Filipínách.

„Tato rámcová dohoda vytváří cestu ke konečnému, trvalému míru v Mindanau. Fronta islámského osvobození Morů už neaspiruje na nezávislý stát,“ prohlásil prezident. Během svého projevu také ocenil, že se obě strany dokázaly povznést nad vzájemné předsudky.

Předběžná dohoda je vyústěním dlouhých rozhovorů mezi vládou a Frontou islámského osvobození Morů (MILF). Jednání se konala v Malajsii, která při rozhovorech sloužila jako prostředník. Očekává se, že by dohoda měla být podepsána během několika dní v Manile.

Pokud vše půjde bez problémů, konečná mírová dohoda mezi vládou a MILF by mohla být uzavřena do roku 2016.

Vydáno pod