Španělsko nebude vyšetřovat obchodování s dětmi za Francova režimu

Madrid – Španělská generální prokuratura dnes odmítla zahájit vyšetřování obchodování s dětmi za Francova režimu. Oběti, které minulý týden podaly na prokuraturu hromadnou žalobu, se prý mají individuálně obracet na regionální soudy. Za Francova režimu byly děti odebírány především z politických důvodů. Úřady je pak umisťovaly do rodin, které jim měly zajistit „lepší morální výchovu“.

Španělské Sdružení obětí nelegálních adopcí ANADIR podalo minulý týden ke generální prokuratuře podnět týkající se případů 261 dětí, které byly takto odňaty. Generální prokuratura ale případy vyšetřovat nebude. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že údajní viníci nejsou součástí jedné sítě, ale že operovali na mnoha místech země. Oběti se proto mají obrátit na jednotlivé regionální soudy. 

Podle sdružení ANADIR se za frankismu a v 80. letech obchodovalo s dětmi. Ty byly odebírány chudým rodinám a předávány nebo prodávány rodičům, kteří jim měli z hlediska režimu zajistit „lepší morální výchovu“. 

Španělská socialistická vláda schválila v roce 2007 kontroverzní zákon o historické paměti. Jeho cílem je morálně rehabilitovat oběti frankismu. Zavazuje stát, aby pomáhal při lokalizaci a exhumaci zmizelých, stanoví finanční náhrady pro jejich rodiny a odstranění frankistických symbolů z veřejných budov. Tento zákon podle prokuratury vyšetřování ukradených dětí nepředpokládá.