Za smrt pacientů jde za mříže 13 Kubánců

Havana - K trestům od pěti do patnácti let vězení odsoudil kubánský soud skupinu 13 zaměstnanců psychiatrické kliniky v Havaně, v níž loni v lednu zemřelo zimou a hlady 26 pacientů. Případ způsobil v ostrovním státě šok - tamní bezplatný zdravotnický systém má v zahraničí vynikající pověst a často se dává za příklad sociálních výdobytků země. Proces se konal od 17. do 22. ledna za zavřenými dveřmi.

Ředitel nemocnice a jeho zástupce byli odsouzeni k 15, respektive 14 letům, mimo jiné za zanedbání péče o invalidní osoby a za zpronevěru jejich majetku. Nemocniční odbornice na výživu zůstane za mřížemi 12 let ze stejných důvodů. Tři lékaři byli za „opuštění invalidních osob“ odsouzeni k pěti až deseti letům, stejně jako dalších sedm zaměstnanců, kteří se provinili zpronevěrou, krádeží potravin, oblečení a dalšího materiálu, jenž byl určen pro pacienty.

Podle vyšetřovací komise oběti podlehly následkům lhostejnosti personálu a různých nedostatků ve službách nemocnice. Odsouzení mimo jiné nepřijali žádná opatření během nečekané vlny mrazivého počasí v Havaně - teploty v jinak mírném období tehdy klesly až na tři stupně Celsia. V nemocnici nebyla zasklená okna, chyběly dveře i pokrývky.

Kuba je pyšná na vysoký počet lékařů v poměru k pacientům a na zdravotnické ukazatele v „soutěži“ se Západem. Ekonomická krize ale zemi donutila k drastickým opatřením, jež se negativně dotkla i zdravotnictví.