„Milionový pochod“ má smést Mubaraka

Káhira – Na čtvrt milionu Egypťanů se sešlo v Káhiře na mohutné demonstraci proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Úřady blokují silnice vedoucí do hlavního města, v celé zemi byla zastavena meziměstská autobusová a železniční doprava. K zatím největšímu protestnímu pochodu by se podle organizátorů mohlo připojit až milion lidí. Pokud se neobjeví provokace a násilí, armáda slíbila, že proti účastníkům „milionového pochodu“ nezasáhne. Podle OSN při nepokojích v Egyptě během posledních dnů už zemřelo 300 lidí a 3 000 bylo zraněno. Opoziční předák Muhammad Baradej prohlásil, že prezident se musí do pátku vzdát úřadu. Pokud se tak nestane, nelze prý zahájit dialog.

Většina protestujících zamířila na náměstí Tahrír (Osvobození), kde i v předchozích sedmi dnech bylo centrum demonstrací. Demonstraci dnes chystají i Mubarakovi stoupenci ve městě Ismajlíja asi 125 kilometrů východně od Káhiry.

Egyptská armáda už v pondělí slíbila, že nepoužije proti dnešní manifestaci sílu, pokud se obejde bez násilí. Zároveň označila požadavky lidu, jako je odstranění chudoby, korupce a nezaměstnanosti, za legitimní.

Lidé v Káhiře skandují slogany proti režimu a Mubarakovi. Mubaraku, běž pryč do Saúdské Arábie nebo Bahrajnu a Nechceme tě, nechceme tě, ozývá se z davu, který je podle BBC největší v moderní egyptské historii. Přerušeno bylo nejen silniční spojení s Káhirou, ale i s Alexandrií, Suezem nebo Mansúrou, kde také protestují tisíce lidí. Uzavřeny v Káhiře zůstaly i banky, školy a burza. Před pekárnami se tvoří fronty na chleba, jehož cena jde prudce nahoru.

Počet účastníků manifestace se odhaduje zhruba na čtvrt milionu, podle zvláštního zpravodaje ČT Martina Jonáše ale demonstrantů stále přibývá. Vyvrcholit by měla protestní akce večer. Jonáš se nedomnívá, že by se jí zúčastnilo milion lidí, název „milionový pochod“ lze podle něj chápat spíše jako metaforu.

Muhammad Baradej, opoziční politik:

„Prvním požadavkem egyptského lidu je odchod prezidenta Mubaraka, aby mohla začít nová fáze. Nový Egypt založený na bezpečnosti, svobodě a demokracii.“

Dnes se zatím akce v ulicích Káhiry, Alexandrie a Suezu odehrávají klidně. Vojáci příchozí pouštějí dál po kontrole, zda u sebe nemají zbraně. Demonstranti dávají Mubarakovi tři dny, pátek přejmenovali na „Den odchodu“.

OSN: V Egyptě už 300 mrtvých, 3 000 zraněných a stovky zatčených

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová dnes uvedla, že podle nepotvrzených zpráv při nepokojích v Egyptě zemřelo až 300 lidí, více než    3 000 bylo zraněno a další stovky byly zatčeny. Vyzvala ke klidu při dnešních demonstracích, které prý mohou být „rozhodujícím momentem“ při egyptském přechodu ke svobodnější a demokratické společnosti.

Nový viceprezident Umar Sulajmán:

„Prezident mě pověřil, abych okamžitě zahájil rozhovory se všemi politickými silami o ústavních a právních reformách. Navrhneme jasné dodatky a časový plán pro jejich zavedení.“

Protestní demonstrace pokračují již déle než týden. Mubarak se v posledních dnech marně pokusil uklidnit situaci dvěma zásahy do složení vlády, v pondělí vyměnil i premiéra. Policie v zemi v podstatě přestala fungovat, z vězení uprchly desítky trestanců. Rabují se obchody a mimo dění už nejsou ani dovolenková letoviska.

V Káhiře už je zvláštní americký zmocněnec Frank Wisner, jenž v Egyptě působil jako diplomat v letech 1986 až 1991. Má se sejít se zástupci bývalé egyptské vlády a také tlumočit výzvu Washingtonu k demokratickým reformám. Zatím není jasné, zda se sejde také s prezidentem Mubarakem.

ČSA posouvají lety

Cestovní kanceláře ruší zájezdy do země, některé státy vypravují speciální letadla, aby své občany z Egypta dostaly. Únorové zájezdy do Egypta ruší také české cestovky, klientům za ně nabízejí jiné termíny nebo destinace. Turistům, kteří teď v Egyptě pobývají, jsou připraveny umožnit předčasný návrat do Česka. ČSA na zvýšený zájem o odlet z Egypta včera reagovaly nasazením letadla s větší kapacitou. Letadlo přistálo v Praze ve večerních hodinách.

ČSA posouvají v tomto týdnu všechny noční odlety na pravidelné lince Praha-Káhira kvůli zákazu vycházení na následující den. Například místo zítřejšího večerního letu letadlo z Ruzyně do Káhiry odletí ve čtvrtek v šest hodin ráno.

České ministerstvo zahraničí doporučilo, aby lidé mající zájem využít čtvrtečního ranního leteckého spoje ČSA dorazili do odbavovací haly již večer předtím. Doporučilo jim také, aby se vybavili dostatečným množstvím tekutin a potravin.

Na káhirském letišti panuje chaos

Na káhirském letišti se tisíce cizinců snaží dostat na paluby leteckých speciálů, aby mohly Egypt opustit. Nezřídka dochází k roztržkám a strkanicím. Situaci komplikuje i nedostatek obslužného personálu největší egyptské letecké společnosti Egypt Air, jejíž zaměstnanci se kvůli zákazu nočního vycházení a kolapsům dopravy ve městě často nedostanou do práce. Situace ve městě se prudce zhoršila v posledních třech dnech poté, co se z ulic Káhiry stáhla policie.

Korespondent BBC uvedl, že žurnalistům, kteří přiletí do země, zabavují úřady na káhirském letišti veškerá vysílací zařízení.

Z Káhiry od dnešního rána odletělo nejméně 18 letadel s více než 1 500 cizinci. Dalších asi 4 500 cestujících, kteří se snaží dostat ze země, ale na letišti stále čeká. Desítky zemí, zejména evropských, organizují charterové lety pro své občany nebo pomáhají posilovat pravidelné linky zavedených národních leteckých společností.

Své občany evakuují Spojené státy (zatím asi 1 200 lidí), Irák (800), Turecko (1 548), Indie (320), Kanada, Ázerbájdžán, Čína, Indonésie, Řecko, Portugalsko nebo Dánsko. Washington dnes přikázal všem pracovníkům svého velvyslanectví, jejichž přítomnost není nezbytně nutná, aby Egypt opustili.

Pohřebiště faraonů hlídají vojáci

Pohřebiště egyptských faraonů v Abúsíru nedaleko Káhiry, kde působí i česká archeologická expedice, hlídá před drancováním egyptská armáda. Místní úřady už podle šéfa českého archeologického výzkumu v Egyptě Miroslava Bárty získávají nad památkami kontrolu a zdá se, že škody způsobené zločineckými bandami nebudou tak veliké, jak se zdálo.

Bártův tým čeká, až se situace uklidní, pak čeští archeologové na místě zjistí rozsah škod. Nejcennější nálezy jsou podle Bárty uloženy v centrálních skladech, takže zůstaly ušetřeny. Tisíce let staré objekty jsou ale vyzdobeny nádhernými reliéfy, které mohly být poškozeny. Větší škody vzniknou obvykle vandalstvím než krádežemi, dodal.

S&P snížila rating Egypta, navázala na Moody's

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zhoršila Egyptu kvůli protivládním nepokojům a politické nestabilitě hodnocení úvěrové spolehlivosti. Navázala tím na pondělní krok agentury Moody's a stejně jako ona snížila i S&P své ratingy o jeden stupeň.