Medvěděv nechá ohlídat bezpečnost ruské dopravy

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv po sérii odvolání vysokých činitelů nesoucích spoluodpovědnost za atentát na moskevském letišti Domododěvo dnes vytvořil funkci náměstka ministra vnitra pro bezpečnost v dopravě a jmenoval do ní generálplukovníka policie Viktora Kirjanova. Kirjanov, který až dosud velel ruské dopravní policii, má během několika týdnů podat hlavě státu podrobné hlášení, jaká opatření je nezbytné podniknout.

Útok sebevražedného atentátníka si před týdnem na letišti v Domodědovu vyžádal 35 životů. Dopravní infrastruktura se i dříve stala terčem krvavých útoků. Loni v březnu dvě sebevražedné atentátnice zabily v moskevském metru čtyři desítky lidí, v listopadu 2009 teroristé výbuchem bomb vykolejili rychlík Moskva-Petrohrad a usmrtili 27 lidí.

Úřady po pěti dnech mlčení a dohadů médií v sobotu oznámily, že atentát na Domodědovu spáchal dvacetiletý Kavkazan, jehož identitu však vzhledem k dalšímu vyšetřování neprozradily.

Mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin nicméně uvedl, že útok v Domodědovu a výbuch, při kterém v moskevském střeleckém klubu 31. prosince zahynula předpokládaná adeptka na silvestrovský sebevražedný atentát v centru Moskvy, spáchaly dvě rozdílné, na sobě nezávislé teroristické skupiny ze dvou různých severokavkazských autonomních republik. Čtyři podezřelí byli v sobotu zatčeni v Dagestánu, po další pětici se pátrá.

Obě skupiny nicméně podle listu Kommersant mohou být podřízeny vůdci severokavkazských povstalců Doku Umarovovi a také je může spojovat ruský přívrženec radikálního islámu Vitalij Razdobuďko (32), který je i se svou ženou Marijí Choroševovou mezi pěticí „vysoce nebezpečných“ podezřelých stíhaných na útěku. „Razdobuďko je jediný z podezřelých, který se mohl podílet na obou výbuších,“ napsal deník, podle něhož Rus nejspíše nikdy nebyl řadovým členem žádné z teroristických skupin, ale spíše sehrával roli „rezervy“ zapojené jen do nejdůležitějších akcí.

K vytipování podezřelých podle médií pomohly výpovědi zatčených teroristů, včetně čtyřiadvacetileté Zejnap Sujunovové, dopadené ve Volgogradu jen pár dní poté, co v Moskvě při výbuchu v střeleckém klubu zahynula její společnice. Sama Sujunovová se podle portálu Life News přiznala, že skupina plánovala dva sebevražedné atentáty, u Kremlu a na jednom z moskevských letišť. „Neměla jsem žádnou volbu. Ti lidé unesli mou dceru a vyhrožovali, že ji zabíjí, jestli se nevyhodím do povětří,“ řekla prý při výslechu.