Společnost TEPCO připouští podíl na katastrofě ve Fukušimě

Tokio - Japonská elektrárenská společnost TEPCO, která provozovala jadernou elektrárnu Fukušima, poprvé připustila, že minimalizovala hrozbu tsunami, aby nemusela zavírat objekt kvůli zlepšení jeho bezpečnosti. Loňská tsunami elektrárnu zničila a vyvolala jadernou katastrofu.

„Panoval strach ze zavření (jaderné elektrárny Fukušima), dokud nebyla přijata drakonická bezpečnostní opatření,“ uvedla v prohlášení společnost TEPCO (Tokyo Electric Power Company).

Elektrárnu Fukušima na severovýchodě Japonska loni v březnu zničila po silném zemětřesení mohutná vlna tsunami. Ze zařízení unikla radioaktivita, což z havárie elektrárny učinilo největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v Černobylu.

Havárie stála premiéra křeslo

Tehdejší japonský premiér Naoto Kan rezignoval kvůli kritice, že nezvládl krizi kolem elektrárny. Vláda vytvořila kvůli vyšetření havárie speciální komisi. Ta došla k závěru, že vláda i TEPCO ignorovaly nebezpečí spojené s jadernou energií. „Nevnímaly reálnost nebezpečí, protože uvěřily mýtu jaderné bezpečnosti,“ uvedla komise.

Po nehodě vláda nového premiéra Jošihika Nody kvůli prověrkám bezpečnosti uzavřela všechny jaderné reaktory v zemi. O znovunastartování jedné z těchto elektráren rozhodla letos v červnu a do sítě ji zapojila začátkem července; krátce poté byl znovu spuštěn i další reaktor.

Vydáno pod