RB OSN schválila podporu africké misi v severním Mali

New York – Jednomyslně schválila Rada bezpečnosti OSN rezoluci, jež slibuje podporu případné mírové misi západoafrických zemí na severu Mali ovládaném islamisty. Vlády zemí regionu mají upřesnit své plány pro případnou intervenci do pětačtyřiceti dní. Islamisté ovládli severní Mali v době politické krize po březnovém vojenském puči v africké zemi.

Ještě před případným vojenským zásahem musí být podle rezoluce vyčerpány všechny diplomatické možnosti řešení krize. Intervenční mezinárodní jednotky by pak sestavoval blok západoafrických států ECOWAS, případně Africká unie.   

O podporu OSN požádala maliská vláda. Mezinárodní společenství by intervenci podpořila nejspíš jen nepřímo poskytnutím výzbroje nebo logisticky. Především by se ale měli zahraniční experti podílet na výcviku vládních vojáků v Mali. O něčem podobném uvažuje také Evropská unie, která by měla o způsobu případné podpory rozhodnout v pondělí.

Mali
Zdroj: ČT24

Rada bezpečnosti v dnešní rezoluci vyjadřuje vážné obavy z pokračujícího zhoršování bezpečnostní a humanitární situace na severu Mali a z posilování teroristických elementů v regionu.   

Islamisté ovládli severní Mali v době politické krize po březnovém vojenském puči v africké zemi. Tamní islámští radikálové mají vazby na severoafrickou větev teroristické sítě al-Káida a prosazují vládu podle islámského práva šaría.

Zasáhne mírová mise v Mali? (zdroj: ČT24)