„Skokan“ Baumgartner překonal rychlost zvuku

Roswell (USA) – Rakouský kaskadér Felix Baumgartner úspěšně absolvoval pokus o překonání rychlosti zvuku ve volném pádu (1127,6 km/h), a posunul tak hranice lidských možností. Krátce po 20:00 SELČ seskočil z balonu ve výšce 39 000 metrů. Jeho let trval několik minut. Stal se také rekordmanem ve výšce dosažené balonem. Na tiskové konferenci po seskoku řekl, že je těžké popsat pocit, který člověk zažívá při tak rychlém pádu, protože to prý necítí a ani neví, jak rychle letí.

Baumgartnerova kabina zavěšená pod balonem se vydala na cestu v 17:30 SELČ. Pokus tak začal se zpožděním tři a půl hodiny, protože dříve silný vítr neumožňoval naplnit balon heliem. Po dvou a půl hodinách se Rakušan ocitl v rekordní výšce 39 000 metrů, tedy o 2 500 metrů výše, než odborníci plánovali.

Výška 39 kilometrů, ve které Baumgartner vyskočil ze speciální tlakové kapsle, je výška třikrát větší, než kde létají letadla. Rakouského „skokana“ do stratosféry vynesl záložní balon, poslední, který měl jeho tým k dispozici, protože ten původní byl poškozen při úterních zkouškách. Padák otevřel ve výšce 1,5 kilometru nad zemí. Stalo se tak ale dříve, než zamýšlel, a proto oproti očekávání nevytvořil čtvrtý rekord - v délce volného pádu.

Rekordmanem se ovšem stal už krátce po 19:30 SELČ, kdy se s heliovým balonem ocitl 36 000 metrů nad zemským povrchem. Balon totiž nikdy nebyl tak vysoko, rekord ve výšce dosažené balonem dosud drželi Američané Victor Prather a Malcolm Ross. Ti v roce 1961 vystoupali na 34 668 metrů.

Baumgartner dnes překonal tři rekordy. Kromě nejvyšší rychlosti dosažené volným pádem vytvořil také nový rekord ve výšce dosažené v balonu a ve výšce, ze které člověk seskočil.

Seskok má přispět také k novým poznatkům v medicíně, zkušenosti z projektu mají sloužit ke zlepšení bezpečnosti astronautů. Pokud by se totiž ve skafandru, který Buamgartner použil, objevila prasklina, jeho kůže by shořela a krev by se uvařila.

Bývalý příslušník rakouské armády se riskantními kousky proslavil v minulosti už několikrát. Letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Na rekordní skok se připravoval pět let. Dosavadní světový rekord ve skoku z výšky drží od 16. srpna 1960 americký letec Joe Kittinger, který seskočil z 31 330 metrů. Ten ale při svém seskoku na rozdíl od  Rakušana použil stabilizační padák, a proto i jeho pád trval delší dobu.

„Podniknout něco takového, zlomit rychlostní rekord, překonat Joea Kittingera, to byl můj sen od dětství,“ řekl Baumgartner před skokem. Kittinger nyní patří mezi Baumgartnerovy poradce a v červenci byl svědkem toho, jak Baumgartner zůstal jen kilometr pod jeho letitým výkonem. „Když jsem ho uviděl na zemi, byl jsem nadšený. Byla to pro nás všechny skvělá zkušenost,“ řekl tehdy.

Vydáno pod