Světový tisk k volbám: Čeští voliči ztratili paměť a trestali vládu

Londýn – Ukázka kolektivní ztráty paměti a potrestání vlády Petra Nečase za politiku úspor a současné zvyšování daní. Tak interpretují světové deníky drtivou porážku vládních pravicových stran a úspěch KSČM a sociálních demokratů.

Rakouský Der Standard pokládá výsledky voleb v ČR za ukázku kolektivní ztráty paměti. „Nereformovaní čeští komunisté, kteří se dvě desetiletí po změně režimu stále odmítají distancovat od své stalinistické minulosti, se na mnoha místech etablovali jako politická síla udávající tón,“ konstatuje Der Standard. Za ukázku kolektivní ztráty paměti považuje nejen úspěch komunistů, ale i politiků podezřelých v minulosti z korupce. V této souvislosti připomíná Jiřího Dolejše a Jiřího Čunka.

„Jistou dávku ironie nepostrádá fakt, že v jednom z pražských senátních obvodů získali komunisté senzačně relativní většinu s Jiřím Dolejšem, který byl před několika lety natočen skrytou kamerou, jak souhlasil, že za peníze bude intervenovat ve prospěch loterijních lobbistů a ovlivní příslušný zákon,“ poznamenává rakouský list. „Před pár lety, když byl Čunek vicepremiérem, paralyzovala jeho úplatkářská aféra celé měsíce tehdejší kabinet. Následovala nevídaná intervence státního zastupitelství, neboť bylo v sázce přežití vlády. Případ byl rychle odložen. Nyní se Čunek může nechat oslavovat jako hrdina, i když jeho triumf za sebou zanechává pachuť,“ soudí Der Standard.

Berlínský Der Tagesspiegel označuje víkendové volby za důležitý barometr nálad před lednovými volbami nového českého prezidenta. Volební zisky komunistů podle listu povedou k dalekosáhlým změnám v celé české politice, kde dosud platilo nepsané pravidlo, že se s komunisty nevládne. Podle levicového Neues Deutschland voliči vystavili středopravé koalici účet za korupční skandály a neustálé spory mezi vládními stranami.

„Senátní a krajské volby v Česku nakreslily oranžově-červenou mapu země. Vládnoucí pravicoví občanští demokraté naopak utřeli nos,“ napsal slovenský deník Pravda v článku pod titulkem „Češi vyfackovali pravici“. List Sme soudí, že volby rozhodla zejména krize a odmítání reforem a úspor. Česko prý doběhla vlna, která pomáhá populistům a extremistům v celé Evropě. Komunisté podle deníku dokázali ubrat hlasy i ČSSD, která už pro nespokojence není dosti radikální. „Sociální demokraté oblouzněni blízkostí moci si to nepřipouštějí a vlastním protireformním populismem nahrávají straně, která je nakonec může rovněž převálcovat. Nebylo by to poprvé v české historii,“ poznamenal komentátor. Podle deníku Hospodárske noviny je v parlamentních volbách 2014 třeba vážně počítat s komunisty do české vlády.

Britský list Financial Times konstatuje, že čeští voliči odmítli úspornou politiku vlády pravého středu, čímž levici umožnili výrazné vítězství, které ohrožuje vládnutí Petra Nečase. „Jak ODS, tak hlavní opoziční straně, středolevé sociální demokracii, uškodila také řada korupčních skandálů,“ konstatuje deník s tím, že vítězi regionálních voleb jsou „převážně nereformovaní komunisté, dědicové totalitní strany, která vládla Československu více než 40 let“.

„Výsledky potvrzují slabost české vládnoucí koalice i perspektivu předčasných parlamentních voleb,“ napsal polský list Rzeczpospolita. Podle něj k poklesu popularity přispěla zvláště současná rebelie v ODS i korupční skandály. Konzervativní server Salon24.pl si všímá toho, že volby potvrdily dlouhodobý trend poklesu popularity české pravice. „ODS a TOP 09 platí za reformy i krizi, levici se podařilo přetáhnout na svou stranu nerozhodnuté voliče. Pro pravici je ale horší to, že nemá recept na zastavení poklesu popularity,“ uvedl server. „Češi mohou příští dny vyhlížet s neklidem, určitě nebudou ve znamení politické stability,“ dodal.

Americký ekonomický magazín Businessweek uvedl, že Nečasova ODS byla ve volbách „rozdrcena“, protože voliči vyjádřili svůj hněv nad plánem zkrotit rozpočtový deficit ČR zvyšováním daní. Připomíná, že výsledek oslabuje Nečasovu středopravicovou vládu v době, kdy se chystá na parlamentní bitvu o prosazení úsporné agendy. Server amerického technologického burzovního trhu Nasdaq zdůrazňuje, že výsledky voleb ohrožují i postavení Nečase v čele ODS.

„Čeští demokraté jsou šokováni omračujícím úspěchem komunistů,“ uvedla ruská rozhlasová stanice Echo Moskvy. „Hle, co se děje, když tam nedosáhne chlupatá ruka Čurova (předsedy ruské ústřední volební komise Vladimira Čurova),“ poznamenal v debatě přívrženec ruských komunistů. "Levicové strany v Česku se vracejí do 'opravdového života', usoudila státní stanice Golos Rossii s tím, že komunisté posílili tolik, že jsou tím zaskočeni i odborníci. „Česká srdce dodnes těžko akceptují, že se komunisté dost neomluvili za podporu sovětského režimu. Ale - jestli předvedou, že myslí jinak - mají šanci velice silně ovlivnit to, jaká bude politika v Česku,“ uzavřela.