Kapitán Costy Concordie poprvé u soudu

Grosseto (Itálie) - V italském Grossetu pokračuje předběžné slyšení s kapitánem ztroskotané lodi Costa Concordia. Obžaloba Francesca Schettina viní ze zabití z nedbalosti a předčasného opuštění lodi. Při lednové havárii u ostrova Giglio zemřelo 32 lidí, Schettinovi hrozí až 15 let vězení. Soud se během týdne sejde přinejmenším třikrát. Dvaapadesátiletý Schettino se dnes před soudem objevil vůbec poprvé.

Schettino se chce osobně účastnit celého důkazního řízení, které má trvat osm dní. Dnešní přelíčení vyvolalo obrovský zájem novinářů, právních expertů a rodin obětí. Důkazní řízení má určit míru odpovědnosti jednotlivých členů posádky a zaměstnanců společnosti Costa Crociere.

Podle vyšetřovatelů plavidlo ztroskotalo kvůli riskantnímu manévru - bylo moc blízko břehu. Obžaloba během předběžného slyšení předloží důkazy - záznamy z černé skříňky i analýzu expertů. Spolu s kapitánem policie obvinila dalších osm zaměstnanců Costa Crociere. Společnost hází vinu na kapitána, ten se ale brání, že za neštěstí nemohl sám.

K pochybení více lidí se přiklání i zástupci cestujících, kteří chtějí odškodné po vlastníkovi lodi. „Ti lidé nezemřeli jen kvůli kapitánovi Schettinimu, ale taky proto, že dopravce zanedbal bezpečnostní opatření,“ tvrdí právní zástupce cestujících.

Francesco Pepe, kapitánův obhájce:

„Kapitán v žádném případě nehodlá svalovat vinu na někoho jiného. Jen chce případ objasnit.“

Podle listu La Repubblica chce Schettino zpátky své místo a proti svému propuštění společností Costa Crociere se hodlá odvolat. Pracovní poměr s ním byl ukončen v červenci, bývalý kapitán s tím ale nesouhlasí a chce zpětně i všechny výplaty, které nedostal.

Před začátkem řízení si Schettino podal ruku s jedním z cestujících, kterému se podařilo zachránit, a shodl se s ním na tom, že „pravda musí vyjít najevo“. „Řekl jsem osobně kapitánovi Schettinimu, aby hlavně řekl pravdu,“ uvedl zase cestující.

Večer 13. ledna se výletní loď se 4 200 lidmi na palubě na Schettinův rozkaz přiblížila k ostrovu Giglio. Při manévru najela na mělčinu a převrátila se. Zmatený kapitán z lodi utekl. Během nezvládnuté evakuace zahynulo 32 lidí. Dvě těla se záchranářům ještě ani nepodařilo z potopeného vraku vylovit.