Vězení za nehodu, při které zemřel kubánský disident

Havana – Čtyři roky vězení dostal na Kubě španělský řidič Ángel Carromero. Ten řídil auto, ve kterém při nehodě zahynul jeden z nejznámějších kubánských disidentů Oswaldo Payá.

Payá strávil desítky let bojem proti komunistickému režimu. Zemřel při nehodě 22. července ve východokubánské provincii Granma spolu s dalším kubánským disidentem Haroldem Ceperem. Oba seděli vzadu a neměli bezpečnostní pásy. Auto narazilo ve vysoké rychlosti do stromu. Vůz jel až dvakrát rychleji, než je povolených 60 kilometrů za hodinu. 

Carromero, který je vedoucím představitelem mládežnické organizace španělské vládní Lidové strany, byl obžalován ze zabití z nedbalosti. Hrozilo mu za to až sedm let vězení, soud mu ale udělil čtyřletý trest. 

Po smrti disidenta se přitom spekulovalo, zda za nehodou nebyl někdo jiný. Mluvilo se o jiném autě, které vůz vytlačilo ze silnice, to se ale neprokázalo. Vyšetřování ale potvrdilo, že příčinou nehody byla nadměrná rychlost a nedostatečné brzdění.

Oswaldo Payá

Držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, usiloval o změnu totalitního režimu nenásilnou, ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil ČR a setkal se tehdy s Václavem Havlem, který jej dvakrát nominoval na Nobelovu cenu za mír.

Carromer jde na 4 roky do vězení (zdroj: ČT24)