Podepsáno. Skoti rozhodnou o samostatnosti za dva roky

Edinburgh - Britský premiér David Cameron a skotský první ministr Alex Salmond podepsali dohodu o podmínkách, za jakých se uskuteční na podzim 2014 referendum o odtržení Skotska od Británie. Takzvanou Edinburghskou dohodu parafovali v sídle regionální skotské vlády.

Britský ministr pro záležitosti Skotska Michael Moore uvedl, že Skoty čeká „nejdůležitější politické rozhodnutí za posledních 300 let“. Dohoda s Londýnem o podmínkách hlasování byla nutná. Podle ústřední vlády se závazné referendum může konat jen s jejím souhlasem.

Hlasovat budou i šestnáctiletí

Skotští představitelé dosáhli toho, že se hlasování bude konat v době 700. výročí bitvy u Bannockburnu, která měla velký význam pro udržení skotské nezávislosti na Anglii. Vláda v Londýně také přistoupila na skotský požadavek, aby se referenda mohli zúčastnit i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči.

Dohoda o uspořádání skotského referenda
Zdroj: ČTK/AP/Gordon Terris

„Jsem pevně přesvědčený, že Skotsko by mělo zůstat v rámci Spojeného království. Společně jsme bohatší, silnější a bezpečnější,“ zdůraznil Cameron po podpisovém obřadu. Vysvětlil, že součástí Británie ale nemůže být země, jejíž obyvatelé by si to nepřáli. Slíbil, že by Skotsko mohlo získat ještě větší autonomii, než má nyní, pokud po referendu zůstane součástí Velké Británie.

Narodili se ve Skotsku, ale proslavili Británii:

Vvynálezce telefonu Alexander Graham Bell,
autor detektivek Arthur Conan Doyle,
objevitel penicilinu Alexander Flemming,
spisovatel Walter Scott,
vynálezce parostroje James Watt,
herec Sean Connery.

Pro odtržení je i slavný britský agent

Naopak nacionalistický skotský předák Salmond vyjádřil přesvědčení, že Skotové budou v referendu v roce 2014 hlasovat pro samostatnost. „Skotská vláda má pro Skotsko ambiciózní vizi: prosperující evropskou zemi, která je úspěšná, odráží skotské hodnoty a dokáže prosazovat spravedlnost a sociální soudržnost. Chceme Skotsko s novým místem ve světě coby nezávislá země,“ prohlásil. Dosavadní průzkumy předvídají prohru separatistů, ke kterým se hlásí například i známý herec Sean Connery, který se proslavil rolí britského tajného agenta Jamese Bonda. 

Skotsko se spojilo s Anglií v roce 1707. Od roku 1997 má opět vlastní parlament a regionální vládu - podobně jako Wales a Severní Irsko. Skotská národní strana Salmonda nicméně chce, aby Skotové měli i vlastní obrannou a zahraniční politiku, kterou nyní řídí Londýn. Stejně tak chce odsun ponorek s jadernými raketami, které mají základnu nedaleko Glasgowa.

Pokud by se Skotsko osamostatnilo, způsobilo by to problémy zbytku Spojeného království nejen kvůli jaderným ponorkám, ale oslabilo by to jeho hlas v Radě bezpečnosti OSN i v Evropské unii.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)