V Sýrii byla unesena ukrajinská novinářka

Kyjev - Ukrajinskou novinářku, která pracuje v Sýrii a otevřeně podporuje režim prezidenta Bašára Asada, unesli syrští povstalci. Oznámily to dnes ukrajinské úřady, podle nichž Anchar Kočněvová pracovala pro ruské televizní stanice a také jako tlumočnice pro zahraniční novináře.

„Minulý týden požádala svoje kolegy, aby řekli, že ji 9. října unesli syrští povstalci,“ řekl mluvčí ukrajinské diplomacie Oleksandr Dikusarov. K únosu mělo dojít nedaleko města Homs.„Děláme vše pro její osvobození,“ zdůraznil mluvčí a dodal, že novinářka je podle vlastních slov držena v „uspokojivých podmínkách“.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nařídil vyjasnit všechny okolnosti incidentu a hájit práva a zájmy unesené novinářky.

Čtyřicetiletá Kočněvová přijela do Sýrie krátce po vypuknutí konfliktu, hovoří plynně arabsky. Několikrát vystoupila v syrské televizi, kde hájila režim prezidenta Asada. Od rebelů dostala několik výhrůžek, uvedl jeden z jejích přátel.

V Sýrii je od března pohřešován také americký novinář Austin Tice, který pracoval pro list The Washington Post a mediální skupinu McClatchy. USA se domnívají, že muže zadržují lidé spojení s Asadovým režimem.

Vydáno pod