Nacionalisté: Konec demokracie, chceme Řecko jen pro Řeky

Atény - Řečtí nacionalisté mají stále větší podporu lidí. V průzkumech volebních preferencí vyšplhali už na třetí místo za vládní konzervativce a opoziční levici. Oproti květnovým volbám si polepšili víc než o dvě procenta. Podle analytiků se ale Zlatý úsvit nechová jako strana, která by měla k parlamentním postupům a principům respekt.

Členové Zlatého úsvitu rozdávají ráno na předměstí Atén jídlo a šaty, dostanou je ale jen ti, kteří prokáží, že jsou Řekové a ne přistěhovalci. Ve volbách před třemi lety nezískala krajní pravice ani jedno celé procento hlasů, dnes jsou její poslanci v parlamentu a muži v černém oblečení dávají pozor na bezpečnost na ulicích. Jejich sláva stoupá přesto, že si s řečmi o demokracii a občanských právech hlavu příliš nelámou. „Osmatřicet let demokracie vedlo jen ke krvácení lidí. Teď se probouzejí a už nebudou žít ve tmě,“ řekl poslanec Jannis Laghos (Zlatý úsvit).

Minulý týden vedl Zlatý úsvit demonstraci proti divadelní hře Corpus Cristi, která ukazuje Ježíše Krista jako homosexuála. I přes zásah policie se jim podařilo zablokovat vchod a slovně napadnout několik diváků. „Pokud přestavují Krista jako gaye, pak je to rouhání. Nemá to nic společného se svobodou slova,“ sdělil poslanec Ilias Panaghiotarus.

Hlídky Zlatého úsvitu v ulicích
Zdroj: ČT24

Vzkaz zaměstnavatelům: Nepřijímejte imigranty

Problém má Zlatý úsvit ale hlavně s přistěhovalci, také proti nim údajně nebojuje jen na půdě parlamentu. Členové strany prý v parku přepadli mladého Afghánce. „Jsou silní a na své straně mají policii. Jsou všude, možná nás právě pozorují,“ řekl napadený afghánský mladík. Strana obvinění z podobných násilných útoků odmítá, zároveň ale říká, že Řekové mají právo na vlastní obranu a razí heslo „Řecko jen pro Řeky“. Vyhrožuje například zaměstnavatelům, aby nepřijímali imigranty.

Nacionalisté před volbami: Konec demokracie, chceme Řecko jen pro Řeky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod