Lukašenko sportovně uznal, že na Stalina a Lenina prostě nemá

Minsk - Jako obdivovatel, ba i následovník sovětských diktátorů Vladimíra Lenina a Josifa Stalina se v Minsku představil běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Na tiskové konferenci uspořádané speciálně pro ruské novináře přiznal, že za Leninem a Stalinem stále značně zaostává, a kritizoval Západ, že nedoceňuje výdobytky „sovětské říše“.

„Za Vladimírem Iljičem (Leninem) a Josifem Vissarionovičem (Stalinem) daleko zaostávám, musím se ještě hodně snažit. Měli před sebou obrovské úkoly,“ konstatoval běloruský prezident, který od nástupu do funkce v roce 1994 svůj mandát za problematických okolností už čtyřikrát obhájil. Odkaz sovětských vůdců by se podle Lukašenka neměl démonizovat - vždyť Lenin vytvořil sovětský stát a Stalin ho upevnil.

„Kdo ví, jak nás budou dějiny po půl století hodnotit?“ položil si Lukašenko řečnickou otázku. „Zvítězí-li pohled Západu, pak jsem horší než Stalin, který chodil po ulicích a lovil a požíral lidi, zejména ženy,“ dodal ironicky. Své vlastní dějiny přitom západní Evropa nekritizuje, domnívá se běloruský prezident. „Proč nám tedy zakazují pociťovat hrdost, že jsme měli sovětskou říší?“

Lukašenko, označovaný na Západě za posledního evropského diktátora, se sympatiemi k sovětským dějinám a jejich tvůrcům nikdy netajil. Před dvěma lety na tiskové konferenci označil Lenina za myslitelskou osobnost, Stalin byl podle něj „skromným člověkem, který toho učinil nemálo pro stát“.