Vítěz gruzínských voleb už je opět Gruzíncem

Tbilisi - Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes vrátil gruzínské státní občanství vítězi nedávných parlamentních voleb, svému soupeři Bidzinovi Ivanišvilimu. Ten přišel o gruzínský pas loni zvláštním prezidentským dekretem, když se postavil proti politice svého bývalého spojence Saakašviliho. Vůdce vítězné volební koalice Gruzínský sen Ivanišvili nicméně s největší pravděpodobností stane v čele nové gruzínské vlády. Držením gruzínského pasu ústava země post premiéra nepodmiňuje.

Vůdce Gruzínského snu přišel za svůj život o gruzínské občanství dvakrát. Poprvé to bylo počátkem 90. let, kdy se přestěhoval do Ruska a získal ruský pas. Když se v roce 2004 do Gruzie vrátil jako zámožný muž a stoupenec prezidenta Saakašviliho, dostal na základě prezidentova dekretu gruzínské občanství zpět, i když si ruské občanství ponechal. Gruzínské zákony přitom dvojí občanství nepřipouštějí. V roce 2010 se navíc Ivanišvili stal ještě občanem Francie. Když se později se Saakašvilim názorově rozešel, ztratil loni v říjnu, opět prezidentským dekretem, gruzínské občanství znovu. Od té doby o ně marně žádal. 

Prezidentova mluvčí oznámila, že v souladu s gruzínskými zákony Ivanišvili nabude gruzínské občanství v okamžiku, kdy se vzdá francouzského. To už podle agentury GHN Ivanišvili udělal loni v prosinci. Francouzské úřady ovšem tehdy jeho žádosti nevyhověly z obavy, že by se gruzínský miliardář stal osobou bez státního občanství.

Vydáno pod