Obama s Romneym se vymkli pravidlům, nechyběly osobní útoky

New York – Už několikrát v historii se ukázalo, že předvolební debaty amerických prezidentských kandidátů rozhodují volby. I proto každý volební tým pečlivě připravuje svého koně na televizní střet s rivalem. Oba týmy přitom usilují o to, aby jejich kandidáty nečekalo během diskuse žádné nepříjemné překvapení. Zajišťují to přísná pravidla, podle kterých například nesmí moderátor ani publikum pokládat doplňující otázky. Obama s Romneym se tentokrát scénáře příliš nedrželi, a debata tak přinesla živé slovní výměny.

Časopis Time zveřejnil 21stránkový dokument, na kterém se dohodl tábor demokratů a republikánů. Jsou to velmi striktní pravidla, která se musejí dodržovat při debatách jak kandidátů na prezidenta, tak kandidátů na viceprezidenta. 

Obama s Romneym si například nesměli navzájem klást otázky, což ale například Mitt Romney porušil. „Důležité je zachovat si vlastní tvář a ohrozit tvář partnera. Obě strany odbíhají od věcné argumentace a dostávají se k argumentaci vzhledem k osobě,“ poznamenal profesor Jiří Kraus z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Diskuse tak přinesla mnoho živých slovních výměn a osobních útoků. Obama s Romneym se při nich nezřídka obviňovali z nepravd. 

Oba kandidáti se podle pravidel nesměli ani vyzývat k nějakým závazkům, nesměli se ani obracet na konkrétní lidi v publiku. Kandidáti neměli mít ani žádné úvodní proslovy ani používat názorné pomůcky. Smlouva přesně vymezila i roli moderátorky debaty. Novinářka Candy Crowleyová tak například během druhé prezidentské debaty nesměla po dotazech z publika pokládat doplňující otázky. 

Podle George Faraha, odborníka na americké prezidentské debaty, je to letos vůbec poprvé, co tomu tak je. „Je omezená v podstatě jen na to, aby hlídala čas a držela mikrofon,“ říká Farah pro Democracy Now. Stejně nemohlo pokládat doplňující otázky ani publikum, jejich mikrofon byl vypnutý hned po položení otázky. Televize nesmí ani vysílat záběry, v nichž by byla vidět reakce kandidátů na dotaz.

Dokument, který přesně udává pravidla debat, dohodla speciální stranická komise. Podle odborníků je jejím cílem ochránit oba kandidáty od nepříjemných překvapení, diskusi zbavuje jakékoli spontánnosti.

 The 2012 Debates - Memorandum of Understanding Between the Obama and Romney Campaigns

Už od devadesátých let se postupně zpřísňují pravidla tak, aby kandidáti přesně věděli, co v debatě s publikem čekat. Už v roce 1996 se politici dohodli na tom, že během diskuse nebudou lidé z publika dávat doplňující otázky. O osm let později se zavedlo pravidlo, že každá otázka z publika musí být známá předem, moderátor ji dostane na kartičce a vybere si jen ty, které se mu líbí.

V paměti zůstává scénka z duelu George Bushe staršího s Billem Clintonem a Rossem Perotem v roce 1992, kdy se Bush při ožehavém tématu několikrát podíval na hodinky. Na Američany toto gesto zapůsobilo jako ručník hozený do ringu. Albertu Goreovi se zase v roce 2000 při debatě s Georgem W. Bushem vymstilo to, že vzdycháním dával najevo, jak se mu Bushovy odpovědi nelíbí. Diváky to popudilo. I proto se takové záběry nemají podle dohody vysílat.

Mediální diskuse uchazečů o prezidentskou funkci má v USA dlouhou tradici. Zpočátku bývala zprostředkována tiskem, později se odehrávala v rozhlase (poprvé v roce 1948). S vynálezem fotografie a filmu si mohli voliči politiky také prohlédnout. Vpád televize volební souboje ještě více zatraktivnil. V posledních letech kandidáti využívají i internet a různé sociální sítě.

Pravidla debat Obamy a Romneyho

  • všechny debaty začínají v 9 hodin večer
  • všechny debaty mají trvat 90 minut
  • kdo začne odpovídat, se určuje hozením mincí
  • Obamu musí moderátoři oslovovat „pane prezidente“ nebo „prezidente Obamo“, Romneyho pak „guvernére“ nebo „guvernére Romney“

Oba kandidáti se střetnou už jen jednou - 22. října v Boca Raton na Floridě. V poslední debatě proberou kandidáti zahraniční politiku. Prezidentské volby se konají 6. listopadu.