Politováníhodný omyl policie - slepecká hůl není meč

Londýn - Britská policie se oficiálně omluvila nevidomému muži, kterého policista přímo na ulici omráčil elektrickým paralyzérem a spoutal ho. Strážce zákona si totiž spletl slepeckou hůl s mečem. Měl proto slepce za podezřelého, po kterém policisté pátrali ve městě Chorley.

Je mu 61, je slepý a má za sebou dvě mrtvice. Ani z dálky Colin Farmer nevypadá nebezpečně. Přesto se stal obětí šokujícího policejního zásahu ve chvíli, kdy mířil na skleničku s přáteli. 

„Zcela evidentně jsme nechali tohoto muže projít traumatickým zážitkem a velmi se za to omlouváme. Okamžitě jsme zahájili vyšetřování, které umožní vzít si z toho ponaučení,“ omluvila se za politováníhodný incident policie. 

Policie v severoanglickém Chorley byla ten den na nohou. Pátrala po podezřelém muži se samurajským mečem, který se podle několika svědků pohyboval po městě. Jako prvního ale našla Colina Farmera. „Koleny mi klekl na záda. Viděl, že vedle mě leží bílá hůl a slyšel, že křičím, že jsem slepý. Ale ignoroval mě, zkroutil mi ruce za záda a spoutal tak pevně, že to opravdu bolelo,“ popisuje Colin útok policie. 

Policie se omluvila slepci za napadení paralyzérem (zdroj: ČT24)

I když vysvětloval policistům, že je slepý, dostal pouta. Šéf lancashireské policie Stuart Williams dnes uvedl, že jakmile policisté zjistili svůj omyl, převezli Farmera do nemocnice. „Byl jsem vyděšený. Myslel jsem, že mě chtějí okrást. Další věc, na kterou si vzpomínám, je, že mě bez varování doprostřed zad zasáhl elektrický paralyzér,“ vzpomíná Colin. Paralyzér přitom do jeho těla pustil 50 tisíc voltů. 

Muže se samurajským mečem policie později zadržela kvůli podezření z výtržnictví a opilství.