Fico by mohl být šéfem Evropské komise, nemá ale zájem

Bratislava – Slovenský premiér Fico by údajně mohl šéfovat Evropské komisi. Je jedním z horkých kandidátů. Evropská strana socialistů ho chce navrhnout jako nástupce José Manuella Barrosa. Socialisté kromě Fica nicméně ještě uvažují o Martinu Schulzovi, současném šéfovi Evropského parlamentu. Fico slovenskému serveru pravda.sk řekl, že na post kandidovat nehodlá.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso končí v únoru 2014, už teď se spekuluje, kdo ho nahradí. A jedním z možných kandidátů je i slovenský premiér Robert Fico, píší o tom slovenské Hospodárské noviny

Předsedu komise doteď vybírala Evropská rada složená z vrcholných představitelů členských zemí. Jenže to se má změnit. Kandidáty by teď nově navrhovaly jednotlivé evropské strany. Slovenská eurposlankyně Katarína Neveďalová tvrdí, že mezi socialisty se nejčastěji mluví právě o Ficovi a Schulzovi. Jména kandidátů na post šéfa komise by měla být známá až příští rok. Kandidáta pak schvaluje Evropský parlament. V něm mají nejsilnější postavení lidovci následováni frakcí socialistů.

Fico: Ze Slovenska neodejdu 

Slovenský premiér prý už o případném působení v čele komise jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Fico nicméně prostřednictvím svého mluvčího ujistil, že hodlá zůstat na Slovensku. V zemi se spekuluje, že za dva roky by se mohl ucházet o úřad hlavy státu. 

„Já ze Slovenska nechci odejít a nikdy bych ze Slovenska neodešel. Jestli to je pomluva, jestli to je na něčem založené, mě to vůbec nezajímá,“ reagoval Fico. O případné kandidatuře na prezidenta státu nechtěl spekulovat.