Čínští experti nabalzamují tělo kambodžského krále

Phnompenh - Do Kambodže přijeli experti z Číny, aby pomohli s nabalzamováním těla zesnulého krále Norodoma Sihanuka. Jeho ostatky mají být v souladu s tradicí veřejně vystaveny po dobu tří měsíců, než mu bude vystrojen velkolepý pohřeb. Technika balzamování bude podobná té, jaká byla užita k uchování těla někdejšího čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga v 70. letech minulého století.

„Lékaři a vědci právě zahájili přípravy králova těla,“ sdělil Sihanukův poradce, princ Sisowath Thomico. Devětaosmdesátiletý Sihanuk podlehl srdečnímu záchvatu v pondělí v čínské metropoli Pekingu, kde se dlouhodobě léčil. Ve středu byly jeho ostatky přepraveny zpět do vlasti.

Královo tělo bude před kremací vystaveno v královském paláci a jeho příbuzní u něj budou nepřetržitě bdít. „Podle tradice budou příslušníci královské rodiny střežit tělo 24 hodin denně,“ uvedl Thomico. „Budou se střídat tak, aby zesnulý král nezůstal ani chvíli o samotě,“ dodal Thomico, podle nějž tomu bylo stejně, když v roce 1960 zemřel Sihanukův otec, král Norodom Suramarit.

V pátek se králi pokloní premiéři Vietnamu a Laosu. Zatím není jasné, kdy se dveře paláce otevřou pro veřejnost.

Smutek za kambodžského krále
Zdroj: ČTK/AP/Heng Sinith

Někdejší kambodžský král Sihanuk zůstal mezi lidmi populární i přes svou abdikaci v roce 2004 kvůli vysokému věku a chátrajícímu zdraví. Na popularitě mu neubraly ani jeho chaotické politické manévry včetně nešťastné podpory ultralevicového hnutí Rudých Khmerů, kteří ho nakonec stejně zavřeli do domácího vězení.

Po Sihanukovi na trůn nastoupil jeho syn Norodom Sihamoni, jenž jako dítě pobýval v Československu a v 70. letech vystudoval v Praze taneční pedagogiku. Do Prahy ho rodina vyslala jako devítiletého chlapce v roce 1962, protože projevoval velký zájem o balet a v Praze měl možnost ho studovat. V ČR byl opět v roce 2006 a pak o čtyři roky později, kdy mu Akademie múzických umění udělila čestný doktorát.