Srp a kladivo? Pryč s tím! vyzvala Litva Evropskou komisi

Vilnius - Evropská komise stáhla po protestu Litvy plakát se srpem a kladivem, který je součástí soutěže plakátů na téma Evropa pro všechny (Europe4all). Pobaltská země si stěžovala na přítomnost symbolu komunismu v Bruselu a na to, že na financování kampaně, jejíž součástí je i kontroverzní plakát, se podílí Evropská komise. Tento grafický symbol komunismu je v Litvě nelegální.

Plakát představuje srp a kladivo vedle symbolů křesťanství, islámu, judaismu a dalších náboženství a tvoří pentagram se sloganem Můžeme se všichni podělit o stejnou hvězdu. EUROPE4ALL. Evropská komise přijala opatření k jeho stažení, nicméně zdůraznila, že nejde o plakát komise. „Byl součástí série plakátů zavěšených v chodbách, jejichž autory jsou umělci zapojení do soutěže, kterou nefinacuje Evropská unie,“ ujistil mluvčí úřadu EK ve Vilniusu Giedrius Sudikas.

„Tento symbol byl umístěn mezi dalšími starými náboženskými symboly. Srp a kladivo je moderní symbol spojený s ideologií založenou na násilí,“ řekl litevský europoslanec Leonidas Donskis. „Je to symbol utrpení ve střední a východní Evropě. Jednat takto znamená ignorovat tragickou zkušenost velké části Evropy,“ dodal.

Poté, co Moskva Litvu v roce 1939 anektovala, byly desetitisíce Litevců deportovány na Sibiř. V roce 1941 Litvu přepadli němečtí nacisté a vyhladili téměř všech 200 000 zdejších Židů. Poté se dostala opět pod nadvládu Moskvy. Podle Vilniusu Sověti zabili v letech 1940-1941 a poté v období 1944-1952 kolem 780 000 Litevců. Třímilionová Litva se stala v roce 1990 první sovětskou republikou, která se odtrhla od SSSR. Do Evropské unie vstoupila v roce 2004 společně s dalšími devíti státy, včetně ČR.