Na Haiti pokračují hladové bouře, od pátku už pět mrtvých

Port-au-Prince - Tisíce lidí už několik dnů demonstrují v haitské metropoli Port-au-Prince proti chudobě a vysokým cenám potravin. Dav demonstrantů se v úterý pokusil vyrabovat prezidentský palác. Vojáci mírových sil OSN demonstranty rozehnali gumovými projektily a slzným plynem. Na několika místech hlavního města vyrostly barikády.

Vzduchem létaly kameny, když se dav snažil prodrat přes policejní zátarasy do prezidentského paláce. Při střetech mezi mládeží a vojáky mírových sil OSN bylo zraněno několik osob. Podle haitského rozhlasu mezi nimi byl i haitský fotograf, kterého zasáhl gumový projektil. Mluvčí Stabilizační mise OSN na Haiti (Minustah) Sophie Boutand de la Combe uvedla, že o zranění fotografa ví, že k němu došlo před prezidentským palácem, ale že prý není jasné, zda to vůbec byl voják OSN, kdo střílel.

Při pokračujících nepokojích na Haiti od pátku už zemřelo nejméně pět lidí. Demonstrace, při nichž lidé vyšli do ulic na protest proti vysokým cenám potravin, se rozšířily do hlavního města z venkova. Kromě základních životních potřeb v zemi drasticky stouply i ceny benzinu. Osmdesát procent haitské populace musí vyjít denně s méně než dvěma dolary. Ceny základních životních potřeb přitom stouply v posledním roce o 50 procent. Ceny těstovin se dokonce zdvojnásobily. Na Haiti žije asi 8,5 milionu obyvatel. V nejchudší zemi Latinské Ameriky většina z nich nemá a nikdy neměla žádnou práci.

Vydáno pod