Trump a Eastwood jsou vskutku nesmiřitelní

Washington - Americký miliardář Donald Trump nabídl pět milionů dolarů (téměř 97 milionů korun) charitativním organizacím podle výběru prezidenta Baracka Obamy, pokud šéf Bílého domu předloží záznamy o studiu a údaje o svých cestovních pasech. Prezidentskou kampaň republikánského kandidáta Mitta Romneyho znovu podpořil i režisér a herec Clint Eastwood.

Trump, jenž je známý pochybnostmi o tom, zda se Obama vůbec narodil v USA, svou novou výzvu umístil ve formě videa na internet. Trump stanovil nejzazší termín pro zveřejnění záznamu na 31. října, 17:00 (23:00 SELČ). Trump ale neřekl, co od případného zveřejnění dokumentů očekává. Uvedl jen, že chce vidět všechny Obamovy přihlášky ke studiu a záznamy o studiu a také všechny žádosti o vydání pasu.

Bílý dům musel v minulosti opakovaně vyvracet spiklenecké teorie, že se Obama ve skutečnosti narodil v Keni, odkud pochází jeho otec. Loni proto zveřejnil podrobnější údaje z prezidentova rodného listu, což ale některé kritiky neuspokojilo. Ke spikleneckým teoriím se opakovaně přihlásil i Trump, jenž pravost rodného listu zpochybňuje. Pokud by se ukázalo, že se Obama na území USA nenarodil, diskvalifikovalo by ho to jako kandidáta na prezidenta.

„Prezident Obama je nejméně transparentním prezidentem v dějinách této země,“ tvrdí Trump. „Pokud tyto záznamy uvolní, ukončí to pochybnosti a samozřejmě také hněv mnoha Američanů,“ prohlásil realitní magnát, jenž si sám pohrával s myšlenkou letos na prezidenta kandidovat. Místo toho ale v kampani podporuje Romneyho.

Republikánského kandidáta podporuje také Clint Eastwood, jenž v novém videu kritizuje Obamovu hospodářskou politiku. Eastwood prohlásil, že druhé funkční období pro Obamu by znamenalo „návrat k prvnímu, což by naše země zkrátka nemohla přežít“. Video s názvem At Stake (V sázce) zveřejnila organizace American Crossroads sympatizující s republikány.

Eastwood republikánského uchazeče o Bílý dům podpořil už koncem srpna na nominačním sjezdu republikánské strany, když ve slavném kontroverzním výstupu mluvil k prázdné židli představující Obamu. Na sociálních sítích se pak na jeho projev objevily stovky parodií.