Zákaz sňatků homosexuálů není proti francouzské ústavě

Paříž – Francouzská ústavní rada dnes rozhodla, že zákaz sňatků osob stejného pohlaví není protiústavní. U rady si na zákaz stěžoval lesbický pár, který spolu žije 14 let a vychovává 4 děti. Ve Francii mohou lidé stejného pohlaví uzavírat jen občanský svazek, ne klasické manželství.

„Manželství je jediným řešením pro ochranu našich dětí, pro sdílení rodičovské odpovědnosti, vyřizování problémů s dědictvím a převzetím do péče v případě úmrtí jedné či jednoho,“ stěžovaly si radě Corinne Cestinová a Sophie Hasslauerová. Chtěly proto po radě, aby přezkoumala, zda to není protiústavní. Rada se dnes k případu vyjádřila s tím, že ve Francii je manželství definováno zákonem jako spojení muže a ženy. Dodala ale, že zákon je možné změnit.

Hasslaureová a Cestinová mají jedno dítě z předchozího vztahu, další tři už si pořídily dohromady - obě se nechaly uměle oplodnit v sousední Belgii. Pak Corinne a Sophie uzavřely občanský svazek. Když se ale před šesti lety chtěly vzít, starosta vesnice u Remeše je oddat odmítl. Francouzské zákony totiž homosexuální manželství neumožňují. Čtyřicátnice se rozhodly bojovat hlavně kvůli dětem. Kdyby jedna z nich zemřela, její potomci by se totiž nemuseli dostat do péče partnerky.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Sophie Hasslaureová:

„Už nejsme děti. Jsme spolu dlouho, máme rodinu, platíme daně. Máme stejné povinnosti jako všichni ostatní, ale nemáme stejná práva.“

Bojovníci za práva homosexuálů doufají, že se téma uchytí už příští rok v prezidentských volbách. Manželství gayů zatím jednoznačně odmítla pouze krajně pravicová Národní fronta. Většina Francouzů naopak sňatky lidí stejného pohlaví podporuje. Podle posledního průzkumu by je povolilo 58 procent dotázaných.

Francouzská ústavní rada má devět jmenovaných „mudrců“ z řad zasloužilých osobností. Tři členy jmenuje prezident, tři předseda Senátu a tři předseda Národního shromáždění. Funkční období je devítileté.

Homosexuální sňatky již umožňují zákony například v Nizozemsku, Belgii, Portugalsku, Norsku, Švédsku, Kanadě, Jihoafrické republice, Argentině a některých státech USA.

Vydáno pod