Jihokorejská družice neletí ani napotřetí

Soul - Jižní Koreji se ani na třetí pokus nepodařilo vypustit na oběžnou dráhu satelit. Pět hodin před startem experti objevili únik hélia z palivové nádrže jedné z ruských pohonných jednotek. Po dvou nezdařených pokusech v letech 2009 a 2010 představuje odklad startu pro Soul opětovné zklamání, závada bude odstraněna nejdříve za tři dny.

Raketa byla převezena z odpalovací rampy do hangáru, kde se bude na opravě nejméně tři dny pracovat. Vedení Korejského ústavu pro kosmický výzkum (KARI) nevylučuje, že bude-li porucha závažná, nebude možné vypustit raketu v nynějším časovém „okně“, které se uzavře příští týden ve středu. Únik hélia odhalili ruští experti.

První pokus o start satelitu Naro-1 se nezdařil v roce 2009, kdy se raketa nedokázala odpoutat od země. Druhý pak následoval předloni, kdy raketa explodovala 137 vteřin po startu, aniž by dosáhla oběžné dráhy. Odklad startu je pro jihokorejský kosmický výzkum trpkým zklamáním, protože prohlubuje zaostávání země za rivaly z Číny, Indie a Japonska.

Čína vypustila další navigační satelit Pej-tou

Čína ve čtvrtek vypustila na oběžnou dráhu už šestnáctou družici svého navigačního systému Pej-tou. Satelit umístila do předem stanovené výšky nosná raketa vypuštěná z kosmodromu v provincii S'-čchuan. První navigační družici vypustila Čína v roce 2000, jen letos jich Peking dopravil na oběžnou dráhu pět.

Čína chce vybudovat vlastní navigační systém nezávislý na obdobném americkém systému GPS, evropském Galileu či ruském Glonassu. Do příštího roku chce signálem pokrýt asijsko-tichomořský region a do roku 2020, kdy bude na oběžné dráze už 35 čínských navigačních družic, bude Pej-tou pokrývat celou planetu.